Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Jennie Hammar: Norra Kaliforniens guldkorn

Foto: Zev Schmitz

Jennie Hammar tipsar om sina favoriter i norra Kalifornien. Följ med över Golden Gate-bron till Marin County och nationalparken Point Reyes, där löven är bruna och himlen är grå.

Text: Jennie Hammar - 18 oktober 2019
Annons

När folk pratar om att bila längs Highway 1 utmed Kaliforniens kust refererar de oftast till sträckan mellan Los Angeles och San Francisco, men faktum är att en av de vackraste delarna av vägen är än längre norrut, på andra sidan Golden Gate-bron. Här börjar Marin County med sina pittoreska samhällen fulla med små gårdar, b&b:s och gulliga bagerier. Här lever fortfarande ”flower power”-mentaliteten. Folk odlar sina egna grönsaker och har vindspel på verandorna. I de små caféerna erbjuds hembakade muffins gjorda på ekologiskt mjöl, ägg från bonden McCallister i gården bredvid och blåbär från en buske på baksidan. Den lilla byn Bolinas slogan är ”whatever forever” vilket väl sammanfattar den avslappnade mentaliteten här uppe ganska väl. Det är fortfarande opolerat och genuint, fjärran Four Seasons-hotell och flådiga Silicon Valley-semestervillor. Hit åker man för att varva ner i en enkel stuga vid vattnet, tända en brasa, njuta av naturen och äta god mat. Den karga, mäktiga nationalparken Point Reyes är så storslagen med sina gröna fält, vilda hjortar och klippiga kust att man nästan tappar andan. Och de enorma Redwoodträden i Muir Woods är en garanterad ”wow”-upplevelse, speciellt tidigt på morgonen innan San Francisco-borna anstormar parken.

Annons
Annons
Zev Schmitz
Foto: Zev Schmitz
Zev Schmitz
Foto: Zev Schmitz

Och maten här är verkligen god. Det finns en hel del lokala producenter av allt från vin och ost till grönsaker och ostron. De flesta restauranger baserar sina menyer helt på vilka närodlade råvaror som är i säsong. Det är här Kaliforniens, och till stor del USA:s, ostron odlas och utmed Highway 1 ligger det ena fiskeriet efter det andra – vilket restaurangernas menyer också speglar. Den lyxiga mollusken är rena rama husmanskosten här och man kan stanna bilen och på stående fot äta ett dussin pinfärska skaldjur tillsammans med ett glas kallt vitt vin medan man betraktar fiskarna som sorterar dagens fångst. Point Reyes Station, Olema, Inverness, Marshall, Bolinas – överallt finns något att upptäcka.

Foto: Zev Schmitz

Restauranger

Hog Island Oyster Company

Ostronfiskeriet har restauranger både i Napa och San Francisco, men om man ska besöka deras fiskeri ligger det på Highway 1 i Marshall. Här får man köpa en hink med ostron och öppna själv. Handske och kniv ingår! På helgerna kan man beställa vin, öl, lokala ostar och bröd i baren, men man är också välkommen att ta med sin egen picknick alla dagar i veckan. Missa inte deras signaturrätt: grillade ostron med chipotle bourbon-smör.

Adress: 18863 Shoreline Highway, Marshall.

Foto: Zev Schmitz
Annons
Annons
Zev Schmitz'
Foto: Zev Schmitz'
Zev Schmitz
Foto: Zev Schmitz

Café Reyes

Här står de vedugnsbakade pizzorna i centrum och de slänger på allt från klassisk tomat och mozzarella till fänkålskorv. Fänkål är en populär krydda som dessutom växer fritt precis överallt längs kusten. Det finns också annat på menyn, men du ska inte gå hit om du är på en kolhydratsfri diet, så att säga.

Adress: 11101 Shoreline Highway, Point Reyes Station.

Foto: Zev Schmitz'

The Marshall Store

På vattnet precis vid Highway 1 ligger denna restaurang som på helgerna är fulla av San Francisco-bor som flytt stan för en dag. Köp ett glas bubbel och sätt dig på bryggan med en krabb-sandwich, som är nåt utav det godaste på menyn. Att svepa färska ostron och ett glas vitt vid vattenbrynet är också ren och skär magi.

Adress: 16225 Highway 1, Marshall.

Foto: Zev Schmitz

Tomales Bay Oyster Company

Anledningen till att alla ostron odlas i den här viken är det rena vattnet. Ostronen växer i burar under flera år innan de når rätt storlek och kan serveras. Helst ska ostron ätas inom tre till fem dagar, men utmed denna kuststräcka blir de sällan äldre än några minuter. Tomales Bay Oyster Company har ingen restaurang, utan förser mest lokalbefolkningen med ostron, men du kan stanna till i hamnen och skölja ner några stycken med ett glas vin på stående fot.

Annons
Annons
Zev Schmitz
Foto: Zev Schmitz
Zev Schmitz
Foto: Zev Schmitz

Adress: 15479 Highway 1, Marshall.

Boende

Sir and Star

Det lilla hotellet och restaurangen ägs av en karismatisk kvinna, Margaret, som bott i krokarna i tjugo år. Hon inredde Sir and Star efter Hitchcock-filmen Fåglarna och överallt kan man skönja temat. Margaret är bästa vän med Kaliforniens mest kända kock, Alice Waters – kvinnan som mer eller mindre uppfann”farm-to-table”-konceptet – och det märks. Restaurangen är känd som en av delstatens bästa och en anledning i sig till att folk faktiskt checkar in här.

Adress: 1000 Sir Francis Drake Boulevard, Olema

Foto: Zev Schmitz

Nick’s Cove

Här kan man hyra en stuga på vattnet, komplett med fluffiga dunkuddar, varma lapptäcken och öppen spis. Efter en stadig amerikansk middag kan du avrunda kvällen med en öl i baren, öga mot öga med alla de jakttroféer som tittar ut mellan spritflaskorna. Detta lilla hotell är en amerikansk pärla.

Adress: 23240 Highway 1, Marshall.

Olema House

Det finns gott om b&b:s och mindre stugor att hyra i trakten, men detta är ett av få riktigt bra hotell. Ett perfekt ställe att dra sig tillbaka till efter en dag i naturen. Krispiga lakan och sköna sängar – och dessutom en riktigt bra restaurang, Due West, i anslutning.

Adress: 10021 Highway 1, Olema.

Foto: Zev Schmitz
Annons
Annons
Cypressallén är berömd och ligger mellan Point Reyes fyr och besökscenter.

Cypressallén är berömd och ligger mellan Point Reyes fyr och besökscenter.

Foto: Zev Schmitz
Håll tungan rätt i munnen för på sina håll stupar kusten rakt ner i Stilla havet.

Håll tungan rätt i munnen för på sina håll stupar kusten rakt ner i Stilla havet.

Foto: Zev Schmitz

Sevärdheter:

Heath Ceramics

Den gamla keramikfabriken har funnits i över hundra år, men fick ett uppsving när den bytte ägare i början av 2000-talet och samtidigt gjorde en uppmärksammad kollektion tillsammans med kocken Alice Waters. Det är svårt att beskriva hur mycket hon verkligen betytt för det kaliforniska köket, men hennes restaurang Chez Panisse i Berkeley är med sitt fokus på närproducerade bra råvaror, en av delstatens mest kända. Alla äter vad Alice Waters säger att de ska äta – och vad de ska äta på. Och nu finns knappt en enda bra restaurang som inte har Heath-tallrikar.

Bredvid Heaths lilla krukmakeri i Sausalito ligger en butik där en del av kollektionerna kan fyndas till nedsatt pris. Vackra tallrikar i olika färger, vaser och serveringsfat i säsongsbetonade nyanser. Väl värt ett besök!

Adress: 400 Gate 5 Road, Sausalito.

Muir Woods

45 minuter norr om Golden Gate-bron ligger denna välbesöka Redwood-skog som är ett kort, men vackert stopp. Det är ingen lång promenad, och inte speciellt besvärlig heller, men de enorma träden är värda en liten omväg för att upplevas. Köp entrébiljett online innan du åker hit!

Adress: Muir Woods National Monument.

Cypressallén är berömd och ligger mellan Point Reyes fyr och besökscenter. Foto: Zev Schmitz

Point Reyes

Ännu en av Kaliforniens spektakulära nationalparker. Stora gröna kullar som kantas av tvära klippor och långa stränder. Tillbringa en eftermiddag med att vandra utmed vattnet och avsluta vid den bildsköna fyren som ligger längst ut på halvön.

Håll tungan rätt i munnen för på sina håll stupar kusten rakt ner i Stilla havet. Foto: Zev Schmitz
Annons