Kräftor i helgen? Låt vinet bli kvällens klo

SvD:s Bengt-Göran Kronstam har druckit såväl vitt som rött till skaldjur – på Rivieran blir det gärna rosé. Här tisar han om sex viner som gör helgens kräftor rättvisa.

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
Annons

1 / 7

Krispiga vita viner är oftast bäst till skaldjurens sälta. Foto: Hasse Holmberg/TT

Vin och mat i kombination har blivit ett samtalsämne för många, men inte sällan blir drömmen om den perfekta kombinationen ett navelskåderi över vad som är rätt eller fel. Sanningen är enklare än så och chansen att det smakar gott är mycket större än risken för haveri. Det gäller inte minst till skaldjur.

Min största upplevelse av vin och ostron var i Nantes, där Loirefloden når havet. Vi hade rest hela dagen i omåttlig värme. Väl framme dök vi in på en underbar art déco-klenod, den k-märkta bistron La Cigale, och beställde en flaska gros plant. Det är Loiredalens simplaste vita vin, men just då ljuvligt och just i avsaknad av det mesta utom en grön fruktsyra som retade aptiten å det yttersta. In kom så ostron i mängd och till dem ett par flaskor muscadet. Godare kan det inte bli!

Rödvin till skaldjur hör knappast till de självklara valen. Men även det kan smaka utmärkt, något jag fått erfara i både Italien och USA. På båda platserna har det varit vinmakaren själv som korkat upp och något misstag var det inte.

Chansen att det smakar gott är mycket större än risken för haveri.

Vi i Sverige föredrar skaldjuren kalla med markerad sälta. I det fallet har du störst chans till en fullträff om du väljer bland de krispiga vitvinerna. Hög fruktsyra finns det många gånger också i de milda och delikata, även om den där är maskerad bakom en mjukgörande saftighet. Servera dessa delikatesser till höstens efterlängtade hummer och krabba som på samma sätt har en mild och söt, ändå karaktärsfull smak.

Själv föredrar jag min hummer nykokt, medan den fortfarande är varm, serverad med skirat smör eller en hollandaise. I det fallet väljer jag hellre en mogen bourgogne, ett vitvin som oftast bygger på andra, mer frukt- och terroirtonade smaknyanser.

Är jag på Rivieran beställer jag gärna bouillabaisse och till det bjuds med fördel rosévin. Själv gör jag också en variant med ris, serverad som gryta på andalusiskt vis, och serverar till denna en isad fino eller manzanilla. Sådan sherry smakar förträffligt till de flesta skaldjur, liksom till sushi. Det är bara att hälla upp.

Annons
Annons

2 / 7

2015 Alvarinho Contacto

nr 6707, 119 kr, vitt, torrt & krispigt

Galiciens albariño har blivit kultförklarad, men det är på den portugisiska sidan den når sin topp. Smakprovet här har fått sitt namn efter en lång skalkontakt som både breddar och fördjupar aromerna. Till saken hör att alvarinho, suveränt aptitretande i unga år, blir än mer märkvärdigt med lagring.

Annons
Annons

3 / 7

2012 Marin Bianco

nr 2287, 129 kr, vitt, milt och delikat

Piemonte står högt i kurs på den svenska vinlistan, men bara på den röda sidan. Dags att bredda repertoaren med ett vitt, ett mycket lyckat giftermål mellan riesling och den lokala nascettadruvan. Charmerande och saftigt aromatiskt med både fräschör och finess. Perfekt till en läcker skaldjurspasta.

Annons
Annons

4 / 7

2015 Château Bonnet

nr 4151, 94 kr, vitt, torrt & krispigt

Vit bordeaux för en undanskymd roll på vinlistan. Synd, för dessa viner är ofta förträffliga både till fisk och skaldjur. Ute vid kusten ligger Arcachon, ett nav i den franska ostronodlingen, men detta vin sitter också finfint till de vinkokta musslor som pryder var och varannan brasserimeny numera.

Annons
Annons

5 / 7

2014 Chablis Premier Cru Beauroy

nr 7125, 179 kr, vitt, torrt & krispigt

Prishöjningarna på chablis har varit dramatiska och värre lär det bli efter vårens förödande hagelstormar. Så passa på att njuta denna premier cru, där den svala mineraltonen retar aptiten lika mycket som den fräscha fruktsyran, utan att det kostar mer än en standardchablis. Skaldjuren bugar och tackar.

Annons
Annons

6 / 7

2015 Leitz Eins Zwei Dry

nr 5822, 99 kr, vitt, milt och delikat

Som namnet antyder är detta vin allt annat än sött, ändå med en mild druvighet som smickrar gommen och gör det till ett förträffligt ackompanjemang till både hummer och krabba. Ingetdera hittar du dock där vinet föds, vid Rhenflodens strand. Där är det foreller som leker i vattnet. Lika gott det!

Annons
Annons

7 / 7

2011 Palmer Blanc de Blancs

nr 7553, 339 kr, torr champagne

Alltid rätt och aldrig fel. Även till skaldjur. Det må vara ett flak ostron, elegant hummer i smörig vinsås, en mumsig skagen eller vad du vill. Champagne höjer inte bara festhumöret, utan sammanstrålar även med maten. Allra mest aptitretande är en blanc de blancs med fruktsyran som främsta utropstecken.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons