Överläkaren: ”Träning är ineffektivt för viktnedgång”

Är du en av dem som tränar utan att det händer något med vikten? Det är inte så konstigt. Träning är nämligen föga effektivt för viktnedgång.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Christofer Grimås är överläkare på Nordisk Centrum för Kirurgi, en klinik med inriktning på överviktsoperationer. Varje dag träffar han överviktiga patienter som kämpar med att tappa kilon.

– Många kommer hit och är besvikna på sig själva, berättar han. De menar att de tränar mer än någonsin och att de försöker röra på sig utan att något händer. Men egentligen är det inte så förvånande. Träning hjälper inte särskilt mycket när det gäller viktnedgång - det är kaloriintaget som avgör till största del.

Bara i vila förbränner vi 1500-2000 kilokalorier per dygn. Detta utan att vi gör något alls. Vår basala kaloriförbränning beräknas utefter längd, ålder och hur aktiva vi är överlag.
– Träning är otroligt bra på många sätt, säger Christofer. Vi mår bra av att träna. Men för just viktminskning är det inte särskilt effektivt. Jämför bara tiden det tar att äta en hamburgare, kanske 5-10 minuter, mot de 60 minuters löpning det tar att bli av med samma mängd energi.

Annons
Annons

Visserligen är det skillnad på träning och träning, menar överläkaren. Elitidrottare har relativt sett en högre fettförbränning än den vanliga motionären.
– Viktnedgång handlar egentligen om ren matematik. Vad du stoppar i dig, och vad du förbränner. Många av de överviktspatienter som vi träffar lever med någon slags illusion om att de äter nyttigt eftersom de fokuserar på frukost, lunch och middag. De glömmer vad de äter emellan alla mål.

Trots att vi nu för tiden rör oss mindre överlag, så är det vår moderna matkultur som gör oss fetare.

Vi äter större portioner och mer socker än förr, och i många fall är onyttig snabbmat billigare än något hälsosamt. Samhället gör det enkelt för oss att överkonsumera mat på ett sätt som varken är normalt eller särskilt sunt för våra kroppar. Våra förändrade matvanor är den avgörande orsaken till den alltmer utbredda fetman. Christofer avfärdar idén om att vi har olika snabb förbränning.

– Det där stämmer inte alls. Vi har, mer eller mindre, precis likadan omsättning. Däremot föds vi med olika antal fettceller. Antalet celler är konstant hela livet, men de ökar eller minskar i storlek. Det är det, tillsammans med matvanorna, som avgör hur stora vi är.

Alltså - kämpar du med vikten kanske det är läge att se över ditt intag. Och var ärlig denna gång.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons