Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Överläkaren: Flera självmord skulle kunna undvikas

Psykiatern Anders Hansen har träffat världens främsta självmordsforskare och fått nya insikter om hur man kan rädda liv.

Text: Anders Hansen - 1 juli 2017
Annons

Tvärt emot vad många tidningsrubriker kan få oss att tro har världen aldrig varit fredligare än i dag. Aldrig någonsin har en så låg andel av jordens befolkning dött av krig, svält och katastrofer.

Samtidigt finns det något som varje år tar 800 000 människors liv – fler än vad som dör av mord, krig och terrorattacker tillsammans. Något som alltför sällan lyfts fram. Självmord.

I Sverige tar runt 1 500 människor sitt liv varje år. Ungefär sex gånger fler än vad som dör i trafiken. Trafiksäkerhet är något som debatteras friskt och satsas stora pengar på. Självmord, däremot, talar man däremot tyst om.

Jag tror det beror på en felaktig uppfattning om att människor som tar sitt liv vill dö och fattar ett rationellt beslut. Att de på något skulle vara bortom räddning.

Så kan det naturligtvis vara i enstaka fall, men majoriteten av dem som tar sitt liv har oftast en psykisk sjukdom, exempelvis en svår depression, och det är sjukdomen de dör av. Det är alltså allt annat än ett rationellt beslut där man noga vägt in för och emot.

Annons
Annons

En djup depression resulterar ofta i att man fungerar sämre tankemässigt – och förlorar förmågan att se sig själv i ett större perspektiv. Allt blir nattsvart. Nyanser och hopp försvinner. På samma sätt som någon kan dö av cancer och hjärtinfarkt kan man alltså dö av depression.

Nyligen träffade jag en av världens främsta självmordsforskare, Gil Salzman från Israel. Han berättade att ungefär 100 självmordshoppare har överlevt ett fall från Golden Gate-bron i San Francisco. Det tar ungefär fyra sekunder att nå vattenytan och samtliga överlevare hävdade i efterhand att de ångrade självmordsförsöket redan under fallet. Detta talar, enligt Salzman, för att det finns ”något” inom alla människor, även inom de självmordsbenägna, som vill leva. Detta ”något” måste vi nå fram till.

Golden Gate har fram till nyligen varit den plats i världen där flest människor tar sitt liv. En intressant detalj är att nästan alla hoppar på den sida av bron som är vänd mot San Francisco och Alcatraz. När man satte upp ett staket och en jourbemannad hjälptelefon på den sidan – men inte på den motsatta – sjönk antalet självmord drastiskt. De som tänkt ta sitt liv åkte alltså inte till närbelägna Oakland bridge för att hoppa. De gick inte ens över vägen till andra sidan av Golden Gate. Det säger något om handlingen. Om det bara handlat om en genuin önskan att dö hade inte platsen spelat roll. Än mindre vilken sida av en bro man hoppar från.

Salzman slår också hål på en myt – att det på något sätt skulle vara farligt att fråga. Känner du någon som är deprimerad och som du är orolig för: ställ en rak fråga om han eller hon funderar på att avsluta sitt liv. Forskning visar att detta inte riskerar så ett frö i huvudet och bli början på en mental självmordsprocess.

Det är hög tid att vi börjar prata mer om självmord och lägger föreställningen att dessa människor skulle vara omöjliga att rädda åt sidan. Det är också hög tid att vi börjar se självmord som följden av en sjukdom och inte som ett rationellt beslut. 1 500 döda är 1 500 för många.

Om du har tankar på att ta dit liv eller om du känner någon som gör det, hör av dig till:

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101

Annons