Barnidolen: Inte fel att vara ihop med fan

Pontus Rasmusson i SVT:s ”Lilla aktuellt”.
Pontus Rasmusson i SVT:s ”Lilla aktuellt”. Foto: SVT

Pontus Rasmusson blev avstängd från Youtube efter SvD:s granskning. I sin första tv-intervju svarar han på varför han har blandat barninnehåll med referenser till sex. ”Det är en naturlig del av allas liv att tappa oskulden”, säger influencern.

Alice Aveshagen
Publicerad
Annons

För första gången har influencern Pontus Rasmusson framträtt i en traditionell tv-intervju. I inslaget, som gjordes av SVT:s ”Lilla aktuellt”, får barnidolen frågor om vad som har framkommit i SvD:s granskning ”Barnidolen och skandalerna” från september i år.

Pontus Rasmusson, som tidigare bara gett skriftliga svar, får nu frågor och följdfrågor om sitt innehåll. ”Lilla aktuellt” visar också upp inlägg som barnidolen gjort på sina sociala medier.

Rasmussons återkommande svar blir att han är flörtig som person, men han medger också att han också har ett ansvar för vad han lägger ut.

– Jag har ett superstort ansvar, precis som andra kreatörer har ett stort ansvar. Därför har jag varit väldigt noga med att vara just familjevänlig och inte svära till exempel, säger Rasmusson.

Pontus Rasmusson intervjuas av ”Lilla aktuellts” reporter. Foto: SVT
Annons
Annons

”Lilla Aktuellts” reporter visar exempel på när barnidolen har refererat till sex och relationer. Ett exempel är ett klipp på Tiktok som handlar om att ta en tjejs oskuld, vilket även har lyfts i SvD:s granskning.

Klippet är nu raderat, men Rasmusson vidhåller att han inte tycker att det var fel att publicera det.

– Det är väldigt tabubelagt att snacka om sex och man måste passa sig, och göra det på ett korrekt sätt. Just den här videon tycker jag inte är problematisk, för det är en naturlig del av allas liv att tappa oskulden, säger Rasmusson.

Reportern frågar Rasmusson om det är lämpligt innehåll för en tioåring.

– Både ja och nej. Det kan vara bra för tioåringar att få reda på vad sex är för någonting. Att de lär sig tills de blir 18 år och byxmyndiga. Men också nej, för man ska inte snacka om sex.

Vidare säger Rasmusson att ”man växer upp väldigt snabbt nu för tiden”.

Han får också frågan om huruvida han flörtar med sina följare, och svarar att det inte är fel att vara tillsammans med ett fan.

– Jag skulle inte hindra mina äldre följare om de känner sig intresserade, säger Rasmusson.

”Lilla aktuellts” reporter: Vill du att dina följare ska vilja vara tillsammans med dig?

– Jag skulle ju aldrig bli tillsammans med ett barn. Men dessa barn kan ju växa upp och kanske då vilja bli tillsammans med mig, svarar Rasmusson.

”Lilla aktuellt” har också intervjuat Sophie Johansson, barnrättsexpert på Ecpat, som säger att vuxna har ett ansvar. Det särskilt gäller influencers och andra förebilder för barn och unga.

– Ska man prata om sex för en ung publik behöver man ha väldigt mycket kunskap om hur man gör det. Ska man prata om de här frågorna behöver man läsa på, säger hon.

Hon uppmanar också barn som ser något olämpligt att ta en skärmdump, prata om det med en vuxen, och anmäla det till plattformen.

Läs hela SvD:s intervju med Pontus Rasmusson här.

Efter reklamen visas:
Barnidolen och skandalerna
Blenda

Lyssna på Blenda

Lyssna vidare på alla avsnitt i Blenda. Här har vi samlat alla poddavsnitt och artiklar om podden.

Gå till podden
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons