Roligt och riskfyllt jobb bland trädtopparna

Arboristen Christian Åberg skär bort skadade grenar på en tall. För att nå trädkronan i det 20 meter höga trädet behöver han klättra på rep
Arboristen Christian Åberg skär bort skadade grenar på en tall. För att nå trädkronan i det 20 meter höga trädet behöver han klättra på rep Foto: Ari Luostarinen

De vårdar och fäller träd, och i Stockholmsområdet har de haft fullt upp den senaste tiden. ”Vi har tagit hand om kanske 100 träd”, säger arboristen Christian Åberg.

Eva Johannesson
Publicerad

”Gren” ropar Christian Åberg uppifrån kronan på en 20 meter hög tall. Grenen slår i marken med en mjuk duns. Lowe Kinlund står beredd under trädet för att hjälpa till när tyngre grenar ska firas ned och verktyg hissas upp.

Christian och Lowe jobbar på Storholmen Träd. Sedan det stora snöovädret i november har de haft ovanligt mycket att göra. I dag är det en skadad tall på Lidingö som ska beskäras.

Juniorreportern Rufus, 9 år, får testa att hålla motorsågen som Christian och Lowe använder uppe i träden. Foto: Ari Luostarinen

Rufus: Vad har hänt med tallen?

– Grenarna har knäckts på grund av all snö. Nu ligger de kvar där uppe och är en fara för dem som bor här och grannar. Då måste vi gå upp och plocka ned dem. Trasiga grenar får vi skära av, säger Christian Åberg.

Låter man en skadad gren sitta kvar kan det bli problem, förklarar han.

– I ytan där grenen knäckts är det större möjligheter för röta att ta sig in i stammen. Men om man skär av grenen längre in, där den har en naturlig grenkrage, kan trädet kapsla in skadan och må bättre.

Rufus: Varför är det så många grenar som brustit den senaste tiden?

– På vissa håll kom det en halvmeter snö på kort tid och det är träden inte vana vid här. I Alperna kan det komma en hel meter snö ibland. Men där är träden tränade, de har vuxit upp med mycket snö och blivit starkare, då klarar de det.

Rufus: Vilken sorts träd är det som blir utsatta?

– Tall har det varit mest nu, säger Lowe.

– Och fruktträd, fyller Christian i och fortsätter:

– Fruktträd har ofta stora trädkronor som är sköra. Det har varit en del sjuka träd också, som kanske har en rötskada sedan tidigare. Du har säkert sett att det är massa träd inne i Stockholm som gått sönder. Ofta kan man se att det är lite brunt inne i stammen, då är det röta där inne.

För att hjälpa ett skadat träd behöver arboristerna komma upp i trädkronan. Det kan vara en klättring på upp till 30 meter.

De flesta grenar som tagits ned när man beskurit ett träd blir till flis eller eldas upp. Men här får sig några jämtlandsgetter ett skrovmål. Foto: Ari Luostarinen

Rufus: Är ni rädda ibland?

– Absolut. Man måste hela tiden göra en bedömning om det känns säkert. Är trädet sjukt, till exempel, spelar det ingen roll om jag gör allting rätt. Om trädet faller medan jag är där uppe, då blir man rädd, säger Christian.

Trots riskerna är det roligt att jobba som arborist, tycker Christian och Lowe.

– Jag har alltid älskat att klättra i träd. Att få ha det som jobb är toppen, säger Lowe.

Trädfällning är också kul, men för en trädälskare som han kan det ta emot ibland.

– Det ju roligare när man kan göra saker som gör träden finare och bevarar dem. När man fäller stora gamla träd för att någon vill ha mer sol – då känns det, säger Lowe.

Eva Johannesson

Testa SvD Junior!junior.prenservice.se