Recension

HjältinnorI galna fruars sällskap

Kate Zambreno (född 1977) är en amerikansk författare och litteraturforskare. Hon undervisar på Columbia University, Sarah Lawrence College och Wesleyan University.
Kate Zambreno (född 1977) är en amerikansk författare och litteraturforskare. Hon undervisar på Columbia University, Sarah Lawrence College och Wesleyan University. Foto: Modernista

I sin dagboksliknande tankeresa söker Kate Zambreno efter sanningen om modernismens ”galna” kvinnor”. Fruar till kända författare som T S Eliot, F Scott Fitzgerald och D H Lawrence inspirerade sina makars verk, men hade svårt att göra sina egna röster hörda – och övergavs när de inte längre sågs som unga och spännande.

Publicerad
Annons

Jag har blivit tillsagd av min livskamrat att ”om jag hör dig prata om 20-talet en gång till gör jag slut”. Så när jag först läste “Hjältinnor” i original, efter att en god vän sagt ”det är din bok”, så kändes det nästan spöklikt. Boken där Kate Zambreno försöker ta reda på sanningen om modernismens ”galna” kvinnor” – som Zelda Fitzgerald, Jane Bowles och Vivienne Haigh-Wood Eliot – var nästan som att läsa en upputsad version av mina egna tankar och anteckningar, från nära på ett decenniums besatthet vid samma lilla nisch.

Ramen för “Hjältinnor”, som nu kommer ut i svensk översättning av Helena Fagertun, är Zambrenos egna erfarenheter av att bli en ”hustru” då hon flyttar med sin man för hans arbete. Han är expert på gamla böcker, hon är på jakt efter böckerna som aldrig skrevs. Han läser, tillknäppt. Hon skriver, ett öppet sår. Och hon blir som sagt besatt av modernist-geniernas fruar. De som levde förminskade, sjukförklarade, ofta utskrivna ur historieböckerna. För att sedan överges när de inte längre var unga och spännande: ”Mina femme fataler, mina dödliga kvinnor, så ofta lämnade att dö”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons