Flyktingar lämnar glesbygden

"Finns det inte jobb när man bor i glesbygd så känns det inte så meningsfullt att bo kvar." säger chefen på arbetsmarknadsenheten i Kiruna.
"Finns det inte jobb när man bor i glesbygd så känns det inte så meningsfullt att bo kvar." säger chefen på arbetsmarknadsenheten i Kiruna. Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Medan politikerna talar om flyktingmottagandet som en chans för glesbygdskommuner att blomstra och växa, visar statistiken att flyktingar efter några år överger landsbygden för större städer.

Åren 2006–2010 flyttade 900 flyktingar till Kiruna. Fem år senare hade nästan samtliga lämnat staden.

TT
Publicerad
Annons

– Finns det inte jobb när man bor i glesbygd så känns det inte så meningsfullt att bo kvar. Det drabbade många då, de fick en plats men sedan stack de i väg, säger Monica Isaksson som är enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Kiruna kommun.

Många som flyttar till ett anvisat boende placeras i landets mindre kommuner. Något som politiker, både på riksnivå och i glesbygdskommuner, själva tenderar att se som en strategi för att stoppa avfolkningen. Städerna och orterna är platser som folk i många år har flyttat i från, snarare än till.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons