ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Stockholm art week: Konsten trivs bäst i industrilokaler

Jenni Hiltunens storskaliga kvinnoporträtt agerar blickfång när man kommer högst upp i Färgfabriken, årets nya scen för konstmässan Market.
Jenni Hiltunens storskaliga kvinnoporträtt agerar blickfång när man kommer högst upp i Färgfabriken, årets nya scen för konstmässan Market. Foto: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet

Det är åter dags för konstmässornas yin och yang, proffsiga Market och mer bohemiska Supermarket, att bilda den publika slutpunkten på Stockholm art week, en eventplattform med Stockholm som konststad i fokus.

Clemens Poellinger
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I år nås båda mässorna smidigt med tunnelbanans röda linje. Första stoppet är från innerstan räknat är Market, som flyttat in i Färgfabriken, en lagom promenad bort från T-Liljeholmen. Supermarket är som vanligt belägen i Svarta huset alldeles intill Konstfack och T-Telefonplan. Den tioårsjubilerande konstnärsdrivna mässan visar i år 74 olika deltagare i en omtumlande och initiativrik mix. Stolt låter man meddela att man är den största konstnärsdrivna konstmässan i världen. Ändå är det främst Market som i år är värd en närmare titt.

Färgfabriken är riktigt lyckad som lokal för Market, som flyttat runt på tillfälliga adresser medan hemmaplan, Liljevalchs konstsalong på Djurgården renoveras och byggs till. Den stora utställningshallen med patinerad industrikänsla kompletteras fint av takvåningen med skylights som ger vårsol åt konsten. 35 av Nordens bästa gallerier visar ett sparsmakat urval av sina konstnärer, flera med solopresentationer.

Laddar…