RecensionTeater

Tillsammans för alltidRobotarna gör vanmakten kusligt synlig

I ”Tillsammans för alltid” på Malmö Dockteater har robotarna Arne och Birgitta huvudrollerna.
I ”Tillsammans för alltid” på Malmö Dockteater har robotarna Arne och Birgitta huvudrollerna. Foto: Elin Aldén

Ett par robotar i huvudrollerna och inprogrammerade repliker som slumpmässigt spelas fram. Malmö Dockteater bjuder på en kuslig dödsdans där livet är sig likt i evig rundgång.

Publicerad
Birgitta går i dialog med sin make, ett slags evig dödsdans.

Birgitta går i dialog med sin make, ett slags evig dödsdans.

Foto: Elin Aldén
Annons

Vi har sett dem förr i teatern, dessa inkörda, medelålders par, fastlåsta i sin egen rutin av tvåsamhet, med repliker som tycks gå på repeat genom vardagen. De kan heta Alice och Edgar (i Strindbergs ”Dödsdansen”), Winnie och Willie (i Becketts ”Lyckliga dagar”), Nagg och Nell (i Becketts ”Slutspel”) eller för den delen Rut och Ragnar i Kristina Lugns sorglustiga skilsmässodrama med titel efter huvudpersonerna.

I Malmö Dockteaters nya uppsättning av Pontus Lundkvist möter vi Birgitta och Arne. De är animatroniska robotar, fantasifullt framställda i silikon av David Wätte och programmerade av Tom Karlsson. Birgittas och Arnes iakttagelser av verkligheten, lokalt och globalt, är skriande triviala. De kommenterar grannens bilkörning, dofter på schampo förr och nu, och känner vår i luften vilket möjligen kan innebära att en särskild klänning kan få komma fram.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons