Så dyr är Ingmar Bergmans skinnjacka

Virgil Ablohs Nike-skor sprängde alla prognoser vid en auktion på nätet. Det är inte enda gången kändisars ägodelar har sålts för multum – vilket faktiskt också gäller en halväten smörgås.

Fredrik Fahlman
Publicerad
Annons

1 / 11

Ett av de dyrbara paren som gick under klubban i New York. Foto: Ed Jones/AFP/TT

Budgivningen började på 2 000 USA-dollar per par, men sprang i väg rejält. Det billigaste paret gick loss på 75 000 dollar, medan det dyraste kostade över 350 000 dollar (3,2 miljoner kronor), meddelar Sotheby's.

De 200 paren är en strikt begränsad specialvariant av Nike Air Force 1, som först kom 1982. Jubileumsutgåvan skapades av stjärndesignern Virgil Abloh, i ett samarbete mellan Louis Vuitton och Nike som inneburit att båda företagen breddat sina kundgrupper. Abloh hann designa Louis Vuittons vår-sommar-kollektion för 2022 innan han gick bort i cancer i höstas, bara 41 år gammal.

Sammanlagt drog auktionen in 25 miljoner dollar, motsvarande nära 230 miljoner kronor, uppger Sotheby's.

Sportskor är en starkt växande samlarmarknad som börjat locka investerare från hela världen. De allra dyraste paren, som ofta har kopplingar till stjärnor som Kanye West och Michael Jordan, har sålts för många miljoner kronor.

Annons
Annons

2 / 11

Janet Jacksons militärjacka

Janet Jackson. Foto: Nousha Salimi / AP

I maj lades Janet Jacksons militärjacka ut på auktion i Beverly Hills. Slutpriset för jackan, som användes på hennes "Rhythm nation"-turné 1990, landade på 681 000 kronor – tjugo gånger mer än vad den lades ut för.

Den femfaldige Grammyvinnaren sålde fler än tusen av de plagg hon använt på turnéer, röda mattor och i musikvideor. En del av intäkterna kommer gå till den kristna fadderbarnsorganisationen Compassion International.

Även kläder som hennes bror Michael har använt har sålts för stora summor. Det gäller också en brittisk prinsessa – och en svensk filmikon.

Annons
Annons

3 / 11

Ingmar Bergman. Foto: No Byline / PRESSENS BILD

Ingmar Bergmans skinnjacka

Ingmar Bergman, känd för att ha satt svensk filmindustri på världskartan, bar ofta skinnjackor. En dag när regissörens barnbarn badade i hans pool lånade han ut sin jacka för att den tioåriga pojken inte skulle blöta ner bilsätet.

Skinnjackan behölls av barnbarnet, och när den presenterades på TV4:s Bytt är bytt värderades den till en halv miljon kronor.

Annons
Annons

4 / 11

John Wayne. Foto: TT NYHETSBYRÅN

John Waynes basker

John Wayne är framför allt en skådespelarikon inom västernfilmer. Men det mest dyrbara huvudplagget som filmstjärnan lämnar efter sig är inte en cowboy-hatt, utan en basker han hade på sig under inspelningen av krigsfilmen De gröna baskrarna.

2011 såldes den för 180 000 dollar – i dag motsvarande nästan två miljoner kronor. Det var en del av en större auktion av Waynes ägodelar, och en ögonlapp som han använde i filmen De sammanbitna såldes också för nästan en halv miljon kronor.

Annons
Annons

5 / 11

Den koreanska popgruppen BTS. Foto: TT

BTS-medlemmarnas kläder

Tidigare i år la den koreanska popgruppen BTS medlemmar ut sina kläder de använt i musikvideon för låten Dynamite på auktion. Singeln toppade listor världen över och slog nyligen rekord för antal veckor en låt har legat i topp för digitala försäljningar.

Köparna var japanerna Yusaku Maezawa och Hikaru Kaihatsu, konstsamlare respektive Youtube-personlighet. De betalade 1,3 miljoner kronor för kläderna.

Annons
Annons

6 / 11

Prinsessan Diana. Foto: Jonny Sparks / Alamy

Prinsessan Dianas klänning

När prinsessan Diana var på middag i Vita huset 1985 bjöd skådespelaren John Travolta – känd för sina dans-moves i bland annat Grease och Pulp Fiction – upp till dans.

Få kungliga garderober har varit så omtalade som hennes, och klänningen hon bar lades tio år senare ut på auktion. Prislappen landade på 347 000 dollar, vilket i dagens penningvärde motsvarar fem miljoner kronor. Köparen var brittiska Historic Royal Palaces.

Annons
Annons

7 / 11

Kanye West. Foto: Michael Wyke /AP

Kanye Wests sneakers

Vid sidan av sin rappkarriär är Kanye West modedesigner. 2015 lanserade han skomodellen Yeezy tillsammans med Adidas.

Men intresset för mode fanns långt innan dess – när han tillsammans med Daft Punk uppträdde på Grammygalan två år tidigare bar han ett par självdesignade sneakers benämnda Yeezy Prototype, vilka anses vara de mest sällsynta paret Yeezy-skor som finns. De såldes på auktion i april i år för hisnande 15 miljoner kronor.

Annons
Annons

8 / 11

Michael Jackson. Foto: TT

Michael Jacksons skinnjacka

Flera av Michael Jacksons tidigare ägodelar har auktionerats ut. Bland annat såldes en av hans hattar för drygt 150 000 kronor, och hans handske såldes för tjugo gånger så mycket.

Men hans kanske mest kända plagg – den svartröda läderjackan han bar i musikvideon för “Thriller” – såldes 2011 för 15 miljoner kronor. Det var en av två jackor som någonsin tillverkades och den enda som var signerad av sångaren.

Annons
Annons

9 / 11

Marilyn Monroe. Foto: Matty Zimmerman /AP

Marilyn Monroes klänning

Marilyn Monroe har, utöver sin fotomodells- och sångkarriär, rankats som en av de bästa skådespelarna genom tiderna. 1962 uppträdde hon för president John F Kennedy på hans födelsedag, och bar en omtalad klänning späckad med tusentals strasstenar.

Den såldes först på auktion 1999 för drygt en miljon dollar, och sedan 2016 för nästan fem gånger så mycket – 4,8 miljoner dollar, vilket med dagens dollarkurs motsvarar 50 miljoner kronor.

Annons
Annons

10 / 11

Judy Harland med Jack haley och Ray Bolger i filmen Trollkarlen från Oz. Foto: Rights Managed /AP

Judy Garlands skor

Den ikoniska Hollywoodskådisen Judy Garland är kanske mest känd för sin roll i Trollkarlen från Oz, där hon bar ett par röda paljettskor. De visades senare upp i Judy Garland Museum i Minnesota – men försvann spårlöst efter ett inbrott 2005.

Skorna hittades av polisen femton år senare, och ligger just nu ute på auktion för femtio miljoner kronor. Med den värderingen är skorna på väg att bli det dyraste kändisplagget i världen.

Annons
Annons

11 / 11

Niall Horan. Foto: AP

Niall Horans smörgås

Det är inte bara kända personers kläder som säljer för storpriser på auktion. När One Direction var på turné i Australien medverkade de i en morgonshow, och programledaren lät sångaren Niall Horan testa en vegemite-smörgås.

Pålägget uppskattades inte av One Direction-medlemmen och smörgåsen lämnades kvar halväten. Den återfanns senare på auktion på Ebay – där den såldes för 800 000 kronor.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons