Hantverksmejeristen: ”Blivit ballt att göra ost”

Matilda Johansson på hantverks- mejeriet Räven & Osten hämtar varje morgon mjölk från granngården.
Matilda Johansson på hantverks- mejeriet Räven & Osten hämtar varje morgon mjölk från granngården. Foto: Christian Gustavsson

Säg svensk ost och många tänker på frukostmackans hårdost. Nu är det dags att tänka om. SvD Mat&resor gick en kurs i ystning för att lära sig mer om det svenska ostundret.

Sara Berg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

På gården Lida i småländska Järnforsen har man bildskön utsikt över höstlandskapet i alla väderstreck. Här ligger Matilda Johanssons hantverksmejeri Räven & Osten, där 500 liter mjölk långsamt håller på att förvandlas till ost.

– Jag är molekylärbiolog i grunden, men just här finns inte den typen av jobb på rimligt avstånd, säger Matilda medan hon rör ner löpe i ystningsgrytorna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons