Intellektuell import gav stjärnglans

René Descartes i samtal med Sveriges drottning, Kristina. Målning av Pierre Louis Dumesnil. Verket är beskuret.
René Descartes i samtal med Sveriges drottning, Kristina. Målning av Pierre Louis Dumesnil. Verket är beskuret.

Drottning Kristinas import av europeiska vetenskapsmän var tänkt att sprida glans över det svenska hovet. Men de utländska lärdes närvaro i Sverige blev en kort parentes, efter några år hade de flesta lämnat landet.

Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”Jag har hört att drottning Kristina lät importera många utländska lärde till sitt hov, både för att hon var djupt personligt intresserad av vetenskap och för att hon önskade sprida glans över den svenska stormakten. Är detta sant, eller är det en överdrift? Hur länge stannade utlänningarna i Sverige? Jag har bara hört talas om en sådan immigrant, René Descartes, och han dog efter bara några månader.”

Dick Harrison: Importen av lärda män till hovet var ett led i drottning Kristinas utåtriktade fredspolitik, som mycket riktigt syftade till att göra internationell propaganda för Sverige, som efter westfaliska freden blivit en av Europas mäktigaste stater. Ambitionen resulterade också i ett kostsamt uppsving för fyrverkerier, baletter, maskerader och andra festligheter. Sett i efterhand var de lärda utlänningarnas närvaro i Stockholm en kort parentes i historien. De kom hit under åren kring 1650 och försvann ganska fort; år 1653 fanns det inte många kvar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons