RecensionNya filmer

Spring Uje springVarm filmpärla – extra välkommen julen 2020

Uje Brandelius, sambon Therese Hörnqvist och döttrarna Bixi och Vega spelar lätt förhöjda versioner av sig själva.
Uje Brandelius, sambon Therese Hörnqvist och döttrarna Bixi och Vega spelar lätt förhöjda versioner av sig själva. Foto: Triart

Uje Brandelius fick 2015 beskedet att han har Parkinsons sjukdom, vilket han bearbetade i en hyllad scenföreställning. Den har nu blivit filmen ”Spring Uje spring” – en komisk pärla med humanistiskt djup.

Karoline Eriksson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

På låtsas och på riktigt: i den självbiografiska spelfilmen om Uje Brandelius gör Henrik Schyffert – 90-tals-ikonen som blev stå-upp-komiker och som nu debuterar som långfilmsregissör – en lika enkel som tydlig markering direkt. Doktor Kosmos, det vänsterradikala popbandet som Brandelius en gång blev känd som frontfigur och sångare i, framför en liveversion av sin 20 år gamla hit ”På låtsas och på riktigt”. Spelningen sker inför en allvarlig, intellektuell publik på Rönnells antikvariat i centrala Stockholm. Den är på riktigt, men iscensättningen är fiktion. Fast det skulle kunna ha hänt. Samma upplägg gäller för resten av filmen. 

2015 fick den då 44-årige Brandelius, som precis släppt en soloskiva och skulle sätta ihop en scenföreställning utifrån den, chockbeskedet att han hade Parkinsons sjukdom. Föreställningen utvecklades till en metagestaltning av hur Uje bearbetar krisen genom att baka in sjukdomsbeskedet i showen. Den blev en succé som fick bland andra Henrik Schyffert att skratta och gråta (och så småningom bli involverad i det påföljande filmprojektet.) 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons