Ökat flyktingmotstånd – kopplas till kriminalitet

Migranter tvingades fly från lägret Moria vid en brand i början av september – men händelsen har inte påverkat svensk opinion.
Migranter tvingades fly från lägret Moria vid en brand i början av september – men händelsen har inte påverkat svensk opinion. Foto: Petros Giannakouris/AP

Andelen svenskar som vill ta emot färre flyktingar har ökat det senaste halvåret, visar SvD/Sifos mätning. Orsaken kan vara att frågan kommit i fokus i och med migrationssamtalen – men också att invandring i debatten kommit att förknippas med lag och ordning.

Publicerad
Turkiets president håller upp ett foto av Alan Kurdi, den syriska flyktingpojken, vid FN-högkvarteret i New York hösten 2019.

Turkiets president håller upp ett foto av Alan Kurdi, den syriska flyktingpojken, vid FN-högkvarteret i New York hösten 2019.

Foto: Drew Angerer/TT
Annons

Nära sex av tio, 58 procent, vill att lagar och regler ändras så att Sverige tar emot färre flyktingar än i dag. Det är en statistisk säkerställd uppgång från mars i år, då mätningen gjordes senast. Då ville 54 procent att Sverige tar emot färre flyktingar, visar SvD/Sifos nya mätning. 8 procent av svenskarna vill att Sverige tar emot fler flyktingar än i dag, medan 19 procent vill ta emot lika många som i dag. 15 procent svarar att de är tveksamma eller inte vet.

Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén kan en orsak till det ökade motståndet vara att frågan varit i fokus i och med samtalen i migrationskommittén, som i somras havererade och slutade med att partierna fick rösta på varje enskilt förslag. Inte heller samtal mellan S, M, KD, C och L slutade i samförstånd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons