Ökat flyktingmotstånd – kopplas till kriminalitet

Migranter tvingades fly från lägret Moria vid en brand i början av september – men händelsen har inte påverkat svensk opinion.
Migranter tvingades fly från lägret Moria vid en brand i början av september – men händelsen har inte påverkat svensk opinion. Foto: Petros Giannakouris/AP

Andelen svenskar som vill ta emot färre flyktingar har ökat det senaste halvåret, visar SvD/Sifos mätning. Orsaken kan vara att frågan kommit i fokus i och med migrationssamtalen – men också att invandring i debatten kommit att förknippas med lag och ordning.

Karin Thurfjell
Publicerad
Annons

Nära sex av tio, 58 procent, vill att lagar och regler ändras så att Sverige tar emot färre flyktingar än i dag. Det är en statistisk säkerställd uppgång från mars i år, då mätningen gjordes senast. Då ville 54 procent att Sverige tar emot färre flyktingar, visar SvD/Sifos nya mätning. 8 procent av svenskarna vill att Sverige tar emot fler flyktingar än i dag, medan 19 procent vill ta emot lika många som i dag. 15 procent svarar att de är tveksamma eller inte vet.

Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén kan en orsak till det ökade motståndet vara att frågan varit i fokus i och med samtalen i migrationskommittén, som i somras havererade och slutade med att partierna fick rösta på varje enskilt förslag. Inte heller samtal mellan S, M, KD, C och L slutade i samförstånd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons