Med förfalskade diplomatskyltar kunde Carl-Gustaf Svingel ta sig över den välbevakade gränsen mellan Öst- och Västtyskland under Berlinmurens tid.
Med förfalskade diplomatskyltar kunde Carl-Gustaf Svingel ta sig över den välbevakade gränsen mellan Öst- och Västtyskland under Berlinmurens tid. Foto: Oscar Swartz

Han hjälpte Silvias släktingar ut ur DDR

Två envisa rykten följde svensken Carl-Gustaf Svingel i det kalla krigets Berlin: att han var utomäktenskaplig son till Gustaf V och att han kunde hjälpa östtyskar ut ur DDR. I en ny bok försöker journalisten Ingrid Thörnqvist ta reda på sanningen. Spåren leder till drottning Silvia.

Anders Q Björkman
Publicerad

Det är den 13 augusti 1961 i Berlin, kalla krigets mest djupfrysta plats. Bara två månader tidigare har DDR:s ledare Walter Ulbricht viftat bort farhågor om att staden ska delas – ”Ingen har för avsikt att bygga en mur”, ljög han då på en presskonferens – men denna dag börjar den ”demokratiska republiken” rulla ut taggtråd för att låsa in sin befolkning. Gator stängs av och tågtrafik hejdas. Bygget av Berlinmuren har påbörjats.

Carl-Gustaf Svingel – svensk föreståndare för Haus Victoria, ett vilohem i Västberlin för gamla och utblottade östtyskar – har fått vetskap om plötsliga avspärrningar i staden och styr därför sin sportbil mellan stridsvagnar och taggtråd. Han vill hämta hem Adelgard och Heidi, tonårsdöttrar till Mummi Grossmann, Haus Victorias husmor. De råkar vara på besök hos vänner i en kolonistuga i östra Berlin just när passagerna mellan öst och väst är på väg att stängas. Svingel vill försäkra sig om att de inte fastnar på fel sida.