Laga veganskt – med inspiration från Asien

Recept: Rain Lundström.
Recept: Rain Lundström. Foto: Maggie Soltani

För den som vill äta veganskt finns det mycket att hämta i de asiatiska köken. De här växtbaserade recepten hämtar sin inspiration från flera olika länder och mattraditioner i Asien.

Publicerad
Annons

1 / 5

Bakwan jagung

En indonesisk variant av grönsaksfritters baserad på majs.

4 portioner

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl aquafaba (kikärtssspad)
  • 1/2 tsk malen koriander
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 tsk malen gurkmeja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • Ca 300 g majs (2 burkar à 150 g)
  • 3 schalottenlökar, hackade
  • 3 salladslökar, hackade
  • 1 selleristjälk, finhackad
  • 1 morot, riven
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 kruka koriander, hackad
  • Salt och svartpeppar
  • Olja till fritering

Till servering

  • Sambal oelek blandad med havrebaserad crème fraiche
  • Lime

1. Vispa samman vetemjöl, rismjöl, kikärtsspad och 1 dl kallt vatten till en klumpfri blandning. Blanda ner kryddorna. Rör ner majs och resterande grönsaker. Smaka av med salt och peppar.

2. Häll olja i en stekpanna så den går 2–3 cm upp på kanten. Hetta upp till ungefär 170 grader eller tills oljan bubblar när du sticker ner till exempel skaftet av en träslev.

3. Ta lite grönsakssmet i en slev, klicka ner den till en rundel i stekpannan, ungefär 2 cm tjock. Stek/fritera några minuter på båda sidor till fin gyllenbrun färg. Servera med den smaksatta crème fraichen och pressad lime.

Annons
Annons
Maggie Soltani
Foto: Maggie Soltani

2 / 5

Asian fusion – guacamole på rispapper

Foto: Maggie Soltani

Japan har inspirerat till denna mingel- eller förrätt. Fritera rispapperen högst en timme i förväg och fyll dem högst tio minuter före servering.

Ca 20 snittar

  • 3 avokador
  • 1 silverlök, finhackad
  • 1 ark nori, finhackat
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 1/2 msk ponzusås (eller 3/4 msk pressad lime + 3/4 msk japansk soja)
  • 1 msk risvinäger
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • Salt
  • Sanshopeppar eller svartpeppar

Till snittarna

  • 1 1/2 dl helt bovete
  • 1 msk kokosolja
  • 3 ark rispapper
  • 2–3 dl neutral olja

1. Blötlägg bovetet 1 timme. Sätt ugnen på 150 grader. Häll av vattnet, skölj bovetet och blanda med kokosoljan. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 25–30 minuter tills kornen fått fin färg.

2. Mosa avokadoköttet och blanda med resten av ingredienserna men spara lite nori och koriander till garnering. Smaka av med salt och peppar.

3. Bryt rispapperen i bitar. Häll olja i en stekpanna så att den går ca 3 cm upp på kanten och hetta upp. Testa värmen på oljan genom att lägga ner en liten bit rispapper, den ska puffa upp snabbt.

4. Lägg ner några rispapper i taget och låt dem puffa upp, det tar bara någon sekund. Plocka upp direkt, lägg på hushållspapper och låt oljan rinna av.

5. Fyll rispapperschipsen med guacamole. Garnera med nori, koriander och rostat bovete. Servera direkt.

Annons
Annons
Maggie Soltani
Foto: Maggie Soltani

3 / 5

Banh mi med ostronskivling

Foto: Maggie Soltani

En matig vietnamesisk macka.

3 mackor

  • 400 g ostronskivling
  • Neutral olja till stekning
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk råsocker
  • Svartpeppar
  • Picklade grönsaker
  • 1 1/2 dl risvinäger
  • 2 msk ättiksprit, 12 proc
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk råsocker
  • 2 stora morötter
  • 1/3 rättika

Till smörgåsen

  • 1 stor baguette
  • 1/2 gurka, tunt skivad
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 1 knippa rädisor, tunt skivade
  • 3 salladslökar, hackade
  • 3 jalapeño, hackade
  • 1 kruka koriander, grovhackad
  • 1 kruka thaibasilika, grovhackad
  • Srirachamajonnäs eller srirachasås
  • 3 lime

1. Blanda risvinäger, 1 dl hett vatten, ättiksprit, salt och socker. Skär morötter och rättika julienne (i tunna tändsticksliknande stavar). Lägg grönsakerna i lagen och låt stå minst 30 minuter, upp till några timmar.

2. Skiva ostronskivlingen på längden. Stek svampen i olja i en stekpanna några minuter tills den börjar ta färg. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt stå några minuter.

3. Blanda under tiden soja, ingefära, vitlök, socker och peppar. Häll såsen i stekpannan och rör om. Flytta över alltsammans till en skål och dra isär svampen till trådiga strimlor med hjälp av två gafflar.

4. Dela baguetten i tre delar och sedan på mitten men inte helt igenom brödet. Bred på lite srirachamajonnäs. Fyll med svamp, picklade och färska grönsaker och jalapeño. Strö över örterna. Ringla över srirachamajonnäs och pressa över limesaft.

Annons
Annons
Maggie Soltani
Foto: Maggie Soltani

4 / 5

Chana masala

Foto: Maggie Soltani

En indisk värmande klassiker som du kan hotta upp med precis så mycket eller lite chili som du vill.

4 portioner

  • 1 tsk kumminfrön
  • 1/2 msk korianderfrön, grovt mortlade
  • 1 msk senapsfrön
  • Neutral olja till stekning
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 gröna chili, hackade
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 1/2 tsk malen spiskummin
  • 2 burkar kokta kikärter à 380 g
  • 1 burk krossade tomater, ca 400 g
  • 1 citron, juicen
  • 1 kruka koriander, hackad
  • Salt och svartpeppar

Till servering

  • Kokt basmatiris
  • 1 citron, klyftor
  • Paratha eller annat indiskt bröd

1. Stek kummin-, koriander- och senapsfrön i olja i en stor kastrull tills det börjar dofta gott, ca 1/2 minut. Rör ner lök, vitlök och chili och stek tills löken börjar få färg. Tillsätt ingefära, chilipulver, gurkmeja och spiskummin och rör samman.

2. Skölj kikärterna och blanda ner dem i grytan tillsammans med krossade tomater och ca 1 dl vatten. Låt puttra ca 30 minuter. Tillsätt mer vatten om grytan blir för tjock.

3. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner citronjuice och koriander. Servera med ris, citronklyftor och bröd.

Annons
Annons
Maggie Soltani
Foto: Maggie Soltani

5 / 5

Passion for kaffir

Foto: Maggie Soltani

En drink med smak av Thailand. Sockerlagen räcker till 6–8 drinkar.

1 glas

  • 4 cl gin
  • 2 cl sockerlag med kaffirlime
  • 2 cl pressad citron
  • 1 passionsfrukt
  • Några kvistar thaibasilika
  • Ca 20 cl ginger beer
  • Is

Garnering

  • 1 citronskiva
  • 1 kvist thaibailika
  • Sockerlag med kaffirlime
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl vatten
  • 4 kaffirlimeblad

1. Blanda socker och vatten i en kastrull, lägg i kaffirlimebladen och låt puttra ihop tills sockret smält. Ta kastrullen från värmen och låt stå minst 10 minuter. Plocka ur bladen.

2. Blanda allt utom ginger beer till drinken i en shaker. Tillsätt is och skaka.

3. Fyll ett glas med is. Sila upp drinken i glaset, lämna ungefär 1/3 till ginger beer. Fyll upp med ginger beer och dekorera med citron och thaibasilika.

Recepten är hämtade ur ”Det gröna Asien” av Rain Lundström, foto Maggie Soltani. Norstedts.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons