Andelen positiva provsvar har minskat ordentligt

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vaccineringen av de allra äldsta har kommit "en bra bit på väg", enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Men många andra kan få vänta längre än planerat, då Astra Zenecas covid-vaccin kan försenas.

Publicerad
Annons

Statsepidemiolog Anders Tegnell inledde torsdagens myndighetsgemensamma pressträff med att redogöra för läget globalt.

– Det är fortfarande en väldigt hög nivå internationellt, säger han.

Den europeiska regionen har möjligen en lätt minskad andel av nya fall, säger han.

I Europa är det stor skillnad mellan olika länder vad gäller smittoläget. I Belgien har man exempelvis fått ner smittotalen en del.

– Hela Europa är väldigt drabbat fortsättningsvis.

– Sverige ligger konstant någonstans mitt i hopen och börjar tippa neråt litegrann, fortsätter han.

I Sverige har vi haft en tydligt nedgång under den senaste tiden, enligt Tegnell.

Ytterligare 95 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt har 11 520 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 564 557 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Annons
Annons

I Sverige hade vi en topp i antalet testade strax innan jul, sedan dess har antalet provtagningar gått ner.

Även andelen positiva av de som testar sig har minskat de senaste veckorna. 12 procent av alla provtagna fick positivt provsvar vecka 3.

– Andelen positiva provsvar har minskat ordentligt. Det är på väg åt rätt håll.

Upp mot 30 procent av alla i åldersgruppen 90+ har fått dos ett av vaccinet, och en del har även fått dos två.

Även om en liten del av befolkningen ännu är vaccinerad så ökar det snabbt, säger Tegnell.

För närvarande är 2,65 procent av befolkningen vaccinerade, berättar han.

– Det går så fort som vi får vaccinleveranser, säger Tegnell.

– Det visar att prioriteringsordningen som vi rekommenderat följer man väldigt väl. Vi har kommit en bra bit på vägen för att skydda de äldsta i samhället.

Tegnell påminde återigen om vikten av att fortsatt följa råd och rekommendationer: håll avstånd, jobba hemifrån, testa dig vid symtom och håll handhygienen.

Antalet covid-19 patienter på sjukhus har minskat jämfört med förra veckan. Totalt vårdas 223 färre patienter på sjukhus än förra veckan.

– Regionerna har i det korta perspektivet utmaningar av att ta itu med den vård man har tvingats uppskjuta och samtidigt behålla en förmåga att kunna eskalera covidvården om det skulle vända uppåt igen, säger Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

– Vissa regioner ser en mindre nedgång, medan vissa har en tydlig nedgång i beläggningen, säger han.

274 patienter med covid-19 vårdas på iva idag.

– Beläggningen på iva har också minskat jämfört med förra veckan. Men trycket är högt och belastningen varierar mellan regioner.

Annons
Annons

Sex regioner är i stabsläge och 13 regioner är i förstärkningsläge, medan två är i normalläge.

– Men flertalet regioner rapporterar att de ser en förbättring, både på kort och lång sikt, säger Lindén.

Belastningen varierar dock mellan regioner.

Just nu har MSB fokus på ett antal risker, berättar Svante Werger, rådgivare vid MSB. Han tar bland annat upp vaccineringen.

Även uppskjuten verksamhet anses medföra en rad risker, kanske allra mest inom vården men också inom andra delar i samhället. Detta är något man måste beakta, säger Werger.

Han tar även upp parallella händelser med pandemin som risker och som kan utgöra utmaningar för myndigheterna, som kraftiga snöfall, strömavbrott och utbrotten av fågelinfluensa.

Allmänhetens förtroende för myndigheterna har sjunkit under pandemins gång, bland annat för MSB. Detta medför risker värda att beakta, säger han.

Ännu ett riskområde är huruvida rekommendationer följs av allmänheten. Det är viktigt att medborgare fortsatt följer dessa råd och rekommendationer även när vi ser att smittspridningen går ner något, säger han.

Levernaserna av Astra Zenecas vaccin förväntas bli mindre än planerat. På en fråga från TT om huruvida detta kan påverka den svenska vaccinplanen och bli försenad, svarar Tegnell:

– Det spelar en väldigt viktig roll, detta vaccin skulle kunna öka vaccinationstakten och nu ser det inte ut att kunna bli så. Det gör att många kommer att vaccineras senare.

Det gör att det blir en större utmaning att kunna erbjuda alla vaccinering innan midsommar. Det är ett problem, det går inte att säga annat om det, säger han och tillägger att de över 70 år kommer i viss utsträckning att vaccineras senare.

Annons
Annons

Sedan det dykt upp frågetecken kring hur effektivt Astra Zenecas vaccin skyddar de som är över 65 år har Tyskland gått ut med en avrådan att använda vaccinet på denna grupp.

På en fråga från Aftonbladet vad det skulle innebära för den svenska vaccinationsplanen om vaccinet inte visar sig vara effektivt på gruppen, svarar Tegnell:

– Det innebär inga gigantiska problem, vi har både Pfizers och Modernas vaccin.

Vaccinet är definitivt inte farligt för de äldre, säger han och tillägger att om det skulle visa sig inte vara effektivt på gruppen får man ge det till andra grupper som exempelvis sjukvårdspersonal.

– Men det hade varit bra om det gick att ge till de äldre. Om någon eller några veckor kommer det finnas mycket bättre data för den här gruppen.

På en fråga från ETC om varför man inte har krav om snabbtester eller feberkontroller från resande från de länder där man upptäckt mutationer, svarar Tegnell:

– Det finns krav om uppvisande av negativt testsvar för de som kommer från Storbritannien.

Feberkontroller vid inresa har dock inte visat några goda effekter, enligt Tegnell. Det förekommer därför inte i någon stor utsträckning inom Europa vad han vet.

– Väldigt många har inte feber, man kan mycket väl vara i en tidig fas vid kontroll och vissa går igenom infektionen utan feber.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons