”Populär gel och spray ett hot mot miljön”

Endast cirka 6 procent av diklofenak i gelen tas upp genom huden – resten går oförändrat ut i avloppsvattnet till våra vattendrag, skriver debattörerna.
Endast cirka 6 procent av diklofenak i gelen tas upp genom huden – resten går oförändrat ut i avloppsvattnet till våra vattendrag, skriver debattörerna. Foto: Andrey Mihaylov/Alamy

Läkemedelsverket måste besluta om att receptfri försäljning av gel och spray som innehåller diklofenak snarast upphör på apotek, i dagligvaruhandel och bensinmackar. Det skriver flera debattörer.

Publicerad
Annons

Diklofenak är ett läkemedel mot smärta och inflammation i leder och muskler och finns i form av tabletter, gel, spray och för injektion. Diklofenakgel säljs receptfritt under ett tiotal varumärken, bland annat som Voltaren Gel, Eeze och Diclofenac Orifarm. Före 2020 kunde också diklofenaktabletter köpas receptfritt i vissa styrkor på apotek, livsmedelsaffärer och bensinmackar. Läkemedelsverket beslutade att den receptfria försäljningen av tabletterna skulle upphöra den 1 juni 2020 på grund av ökad risk för hjärtkärl­biverkningar. Samtidigt lät myndigheten gelen finnas kvar för receptfri försäljning, då risken för hjärtkärl­biverkningar bedömdes som försumbar eftersom diklofenak för utvärtes bruk endas tas upp från huden i liten grad.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons