”Jag firar en SM-seger med champagne”

Janni Berndt lade lärarutbildningen på hyllan för att kunna syssla med vin på heltid.
Janni Berndt lade lärarutbildningen på hyllan för att kunna syssla med vin på heltid.

Janni Berndt lade lärarstudierna på hyllan när vinet kom in i hennes liv. Nu ligger vinbaren Gastons stjärnsommelier i hårdträning inför SM i sommellerie.

Publicerad
Annons

Det var när Janni Berndt jobbade på Djursholmskrogen Monrads som intresset för vin växte. Plötsligt var det bara vin som gällde, varpå planen att studera till gymnasielärare gick i stöpet. Janni gick vidare till Edsbacka Bistro för att därefter dyka ner i vinlistan på dåtida Brasserie Le Rouge. Hon tog sig till semifinal i SM i sommellerie och blev finalist i Moët & Chandon Sommelier Challenge. Nu hårdtränar hon inför SM i sommellerie i helgen.

Tävlingsnerv?

– Jag skulle verkligen behöva hitta någon sorts inre lugn, för jag kan inte påstå att jag är särskilt sansad. Det är sällan jag är nervös dagen innan, men när det väl är dags känns det. Teoridelen är den största utmaningen. Det handlar oftast inte om att jag inte kan, men jag tenderar att hamna i ett vakuum och låser mig. Jag är en tävlingsmänniska, det är så jag pushar mig till att lära mer.

Vad är det med dig och vin?

– Smakerna och komplexiteten. Jag kan inte sluta fascineras av hur smakerna i ett vin utvecklas. Såväl under tiden i glaset som under åren på flaska. Och så är det känslan av att hur många viner jag än dricker och hur mycket om vin jag än läser kommer jag aldrig förstå mig på det helt och hållet.

Annons
Annons

Det bästa Janni Brandt vet är att få möta en gästs icke-förväntningar med en wow-upplevelse. Hon blir hänförd när det ställs frågor och då folk gillar att lära.

Och vad är ditt senaste wow?

– Att jobba med vin ger wow-känslor hela tiden. Alltifrån en enkel men underbar mat och dryckeskombination till att få prova viner som exploderar. Senaste explosionen var en Bourgogne Aligoté från Coche-Dury. Jag förstod att det skulle vara bra. Men den var magi.

Om du fick ändra på något?

– Människors syn på naturvin. Vin är gott eller inte gott, oavsett vad man kallar det. Vad är ett naturvin ens? Definitionen av ett naturvin har hamnat i betraktarens ögon och skapar bara massa onödig debatt.

Vinregioner att hålla ett extra öga på?

– Ungern och Oregon. Många har uppfattningen att Ungern bara levererar sött vin. Men det finns mycket mer, riktigt bra torr furmint till exempel. Och Oregon associerar vi alltid med att göra kopior av Bourgogne, men här finns en hel del fin riesling och god grüner veltliner att hålla ögonen på.

Hur firar du om du blir svensk mästare i Sommellerie?

– Då har min vän lovat att jag ska jag få gå loss i hans fack på Vinkällaren Grappe. Vinner jag inte tänker jag inte sämre för det. Det blir någon fin meursault och en riktigt god champagne i vilket fall.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons