Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Hon designade prinsessan Sofias Nobelhalsband

Glimmande diamantarmband, safirprydda ringar och päronslipade ädelstenar. Smyckedesignern Amanda Weibull Laurell är diamantexperten som guidar dig rätt i smyckesdjungeln.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 13 december 2018
Annons

Gemmologen Amanda Weibull Laurell har alltid haft en stor passion för ädelstenar. För några år sedan startade hon smyckesföretaget LWL Jewelry där hon skapar unika och skräddarsydda smycken efter sina kunders behov. Senast i raden av kändisar som bär Amandas kreationer är prinsessan Sofia, som vid årets Nobelbankett bar ett halsband från LWL Jewelry.
– Det var för mig en otroligt stor ära att få tillverka halsbandet. Jag har tillverkat det för hand med mycket kärlek och eftertanke. Tanken var att plocka upp pärlorna som redan fanns i prinsessan Sofias diadem. Det känns helt otroligt att ha fått tillverka ett smycke som blivit buret på årets mesta fest, berättar Amanda.

Hur går det till när du designar ett smycke?
– Efter att ha träffat kunden sätter jag igång med en skiss på smycket för att därefter leta diamanter, ädelstenar och material. En del kunder har redan med sig ett befintligt smycke, kanske sin farmor eller mammas gamla vigselring som de vill ge nytt liv på något sätt. Jag köper alla råvaror och producerar själv vilket gör att jag kan skapa exklusiva smycken till inte alltför dyra priser.

Annons
Annons

Vem är den typiska kunden?
– En kvinna mellan 30-35 år som är ute efter en förlovningsring. Ibland tar mannen första mötet, de brukar inte ha så mycket koll och är därför ofta helt i mitt våld, haha! En annan kundtyp är kvinnor mellan 45-55 år som vill köpa något fint till sig själva eller uppdatera ett smycke de redan har, till dem säljer jag mycket ädelstenar med färg. En del av dem har nyss skiljt sig och vill unna sig ett fint diamantarmband eller omarbeta sina gamla vigselringar till något fint.

Vad är trendigt just nu?
– Stora smycken och färgade ädelstenar som morganit, akvamarin eller turmalin. Våra Rainbow Rings med naturella safirer i olika färger är populära. Sen har jag märkt att folk alltmer vågar blanda olika sorters ädelmetaller och bära mer smycken till vardags – det gillar jag – använd juveler en vanlig tisdag!

Många förlovar sig kring jul.
– Ja, och det är stora stenar och skira ringskenor som är populärt – så mycket bling som möjligt. Det börjar också bli trendigt med olika former på diamanterna, jag säljer många ovala, kuddslipade och till och med päronslipade diamanter. Sen vågar folk allt mer ha förlovnings- och vigselringen på olika fingrar och du behöver inte alls alltid ha ringar som matchar din partners, så som det var förr.

Annons
Annons

Vad säljer ni mycket av kring jul?
– Våra Love Letters, som är små handgjorda bokstäver och symboler. Många gillar också vår reglerbara ring Floating Diamond, gjord av diamanter i toppkvalitet som klättrar på fingret.

Bästa julklappstips till mamma?
– Små diamantkransar som man kan fästa bakom sina enstensörhängen och för att få dem att glittra mer. Det passar en mamma tycker jag.

Och till frun?
– Ett vackert, stelt armband med diamanter går alltid hem. Alla gillar ju gnistrande paket.

Hur ska man smycka sig på nyårsfesten?
– Tänk more is more, man ska ju fira året som varit! Till den glittriga nyårsklänningen passar det bra med lika glittriga smycken.

Drömkunden?
– Kronprinsessan Victoria eller någon från det danska kungahuset. Sen skulle jag gärna klä kristdemokraternas Ebba Bush Thor som är en inspirerande och stark kvinna, även om jag inte är kristdemokrat så tycker jag hon har gjort en cool resa inom ett så traditionellt parti.

Ett fint smyckesminne?
– Jag hade ett underbart par som ville gravera in ordet ’tomatsås’ i sina ringar. Nu när de äntligen hade råd med sina drömringar ville de ändå för alltid komma ihåg den fina tiden de hade ihop när de inte hade råd att äta mer än tomatsås.

Foto: Karin Törnblom/IBL och LWL Jewelry.

Annons