ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Sveriges höga svansföring sticker i ögonen”

Massiv kritik väntar Sverige som nu förhörs av FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève för behandlingen av sitt urfolk samerna. ”Ett av de allvarligaste människorättsproblem som Sverige har i dag”, säger John Stauffer, chef på Civil Rights Defenders.

Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Klockan 15 på onsdagen ställer sig statssekreteraren på Kulturdepartementet, Per Olsson Fridh, framför FN:s rasdiskrimineringskommitté. Sverige ska under två dagar få kritik för hur vi behandlar samer och för att vi inte skrivit under ILO 169 – en av världens viktigaste bindande FN-konventioner för urfolk.

Samerna är sedan 1977 erkända som urfolk. Sverige var drivande att få till stånd FN-konventionen ILO 169 redan 1989. Men sedan dess har man – i 29 år – vägrat att skriva på samma konvention. Istället har man hela tiden tillsatt utredning efter utredning, men som ännu inte lett någon vart. En ratificering skulle innebära stärkta rättigheter för samerna till land, vatten och naturtillgångar i ett område som täcker nära halva av Sveriges yta, från Treriksröset ner till Idre. Samma område som regeringen planerar gruvexploateringar och utbyggnad av vindkraft för.

Laddar…