ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionScenvår 2018

Min vän Lage

Ugglan Lage sätter sprätt på livet i stan

Annika From Borg och Jonna Ljunggren med en flygkunnig dockkaraktär.
Annika From Borg och Jonna Ljunggren med en flygkunnig dockkaraktär. Foto: Sven Wagelin-Challis

Här samsas flygande fantasi, humor och existentiella spår av utanförskap och alienation. Dockteatern Tittut får ännu en bilderbok att flyga på scen.

Karin Helander
Publicerad

I Margareta Sörensons nya jubileumsbok ”En ännu större liten teater”, om 40 år med Dockteatern Tittut, beskrivs varför och hur Tittut ofta valt bilderböcker som stoff. Dockteater är visuell och utgår från ett bildberättande, expressiva bilder låter sig gärna översättas till dockor, skuggor och scenografi. Den erfarna dockmakaren Eva Grytt berättar i boken om den komplicerade processen från illustration till dockor. Hon menar att dockteater i sig själv är orealistisk och snarast surrealistisk.

Eva Grytts kongeniala dockor och scenografi till dramatiseringen av Eva Lindströms hyllade bilderbok ”Min vän Lage” på Tittut (för barn 2–6 år) har en just surrealistisk grundton. Här samsas flygande fantasi, humor och existentiella spår av utanförskap och alienation. På en parkbänk häckar ugglan Lage, som är rätt dyster och ganska fåordig. Dessvärre har Lage sålt sin barndoms tall i Tingsryd (dockspelaren Jonna Ljunggren låter solidariskt honom tala småländska) och han känner sig inte hemma vare sig bland de slingrande parkväxterna eller i den gråa förorten som anas i bakgrunden. Han har fått sparken från jobbet som hålborrare, vilket inte förvånar publiken som får se ett smakprov på hans livsfarliga fladdrande med borren.

Laddar…