Göran Eriksson:Löfven vill byta samtalsämne

Göran Eriksson

Socialdemokraternas opinionssiffror har stärkts under våren. Men förtroendet för regeringens flyktingpolitik är svagt och Socialdemokraterna vill tala om något annat.

I Sifos väljarbarometer för mars förlorar Stefan Löfven matchen om de kvinnliga väljarna, mot Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Göran Eriksson
Publicerad
Annons
Stefan Löfven (S). Foto: Marcus Ericsson/TT

"Det var den allra bästa av tider, och det var den allra värsta. Det var visdomens tid, det var oförnuftets tid. Det var både trons och vantrons epok."

Stefan Löfven har kritiserats för hur han uttrycker sig. "Vi måste prata om hur statsministern pratar" skrev Sydsvenskans Per T. Ohlsson i en kolumn med rubriken "Mannen utan språk" i höstas.

Den här veckan har Stefan Löfven i alla fall citerat Charles Dickens i EU-parlamentet i Strasbourg.

Där framträdde Löfven i onsdags med ett tal som manade EU-länderna till uppslutning bakom en gemensam flyktingpolitik.
Och det var den andra flykting-relaterade EU-resan för Stefan Löfven på bara några dagar.

Löfvens kalender illustrerar hur flyktingkrisen fortsätter att genomsyra svensk politik.

Annons
Annons

Veckan inleddes nämligen på EU:s toppmöte med Turkiet, som resulterade i planer på ett avtal som ska stänga flyktvägen över Medelhavet, från Turkiet till Grekland.

Löfvens kalender illustrerar hur flyktingkrisen fortsätter att genomsyra svensk politik – och bilden av Socialdemokraterna.
Någon stor dramatik syns dock inte i Sifos väljarbarometer för mars, där opinionen står stilla: det har inte skett några signifikanta förändringar sedan månaden före.

De senaste årens mest rörliga parti, Sverigedemokraterna, står och stampar med 17 procents väljarstöd.

Under partiernas siffror har Moderaterna – vanligtvis mansdominerade – blivit största parti bland kvinnliga väljare.
Det är delvis en effekt av att många män har sökt sig till SD, men Anna Kinberg Batra betraktar nog ändå den nya könsbalansen som ett framsteg.

Och på partinivå har ju också något hänt, om man jämför med årets första mätning.

I januari slog Socialdemokraterna mycket hårt i botten med 23,2 procent: det lägsta stödet för S i Sifos snart 50-årig mäthistoria. Det är ingen djärv gissning att flyktingfrågan spelade roll den siffran.

Nu har Sifo för SvD:s räkning frågat väljarna "hur stort förtroende har du för regeringens förmåga att hantera flyktingfrågan".

Hela 64 procent av de tillfrågade säger sig ha ganska eller mycket lågt förtroende, medan 31 procent har ganska eller mycket högt förtroende. Till den sista gruppen – den med mycket högt förtroende – räknar sig bara tre procent av de tillfrågade.

Det är förstås lite som att höra en fisk berätta att den ska satsa på simning.

Annons
Annons

Socialdemokraterna har alltså goda skäl att vilja byta agenda, och tala om något annat än flyktingkrisen.
Det är förstås också möjligt att S-uppgången sedan januari beror på att flyktingkrisen nu uppfattas som mindre akut – antalet asylsökande som söker sig till Sverige har minskat mycket kraftigt.

Det är mot den bakgrunden som Socialdemokraterna har lanserat sin "nya" plan, som i sammanfattning innebär att man vill söka politisk konflikt om den svenska modellen.
Det är förstås lite som att höra en fisk berätta att den ska satsa på simning. Har inte S försvarat den svenska modellen så länge någon kan minnas?

Tänkare inom S framhåller att en viktig del av den nya planen är den här: Försvar av den svenska modellen är något som partiarbetarna känner igen och kan hantera.
Stefan Löfven också, och han hade kommunikationsmanualen med sig till Strasbourg i onsdags.
"Vi måste se till att ha en union som arbetar mycket mer för folket. Vi måste se till att löntagare inte inte tvingas konkurrera med lägre löner eller sämre arbetsvillkor" sa Löfven.

Hittills finns inte mycket innehållsligt nytt i den stora planen.
Men partiet tänker på en konfliktlinje mot liberaler – Centern och Annie Lööf är väl det främsta exemplet – som tycker att en generös flyktingpolitik är viktigare än den svenska S-modellen.
"Vi kan inte komma tillbaka till den situation vi hade i fjol höst, vår välfärdsmodell håller inte för det", sa Stefan Löfven i riksdagen i veckan.

I Strasbourg fortsatte han med inledningen från Dickens roman Två städer. Citat beskriver väl den osäkerhet som svenska politiker befinner sig i.

"Det var ljusets årstid och mörkrets årstid, hoppets vår och förtvivlans vinter. Allt låg framför oss, och intet låg framför oss."

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons