Kärlek och jordMaurice Lippens möter Robin Hood i krokig dikt

Tom van der Voorde.
Tom van der Voorde. Foto: Silvestar Vrljic

Hos den belgiske poeten Tom van de Voordes krockar naturbetraktelser med mer oväntade ämnen, som Robin Hood, samtal i en tårgasfabrik och den skandalomsusade bankmannen Maurice Lippens.

Publicerad
Annons

För några år sedan hörde jag den flamländske poeten Tom van de Voorde läsa på en poesifestival i Slovenien. Det var säkert tusen personer i publiken och stekhett, 40 grader trots sen kväll. Han läste koncentrerat, ödmjukt, med ett slags lätthet som dynamiskt kom att spela mot dikternas uppenbara integritet. Det var riktigt, riktigt bra.

Van de Voorde skriver som han läser, långsamt och noggrant, men med en förmåga att kunna ta vara på infallen. Han debuterade 2008 och fem år senare kom hans andra och lika tunna diktsamling, "Kärlek och jord", som nu finns i svensk översättning. Det är 50 sidor tät och associativ – eller kanske disassociativ – dikt; krokiga betraktelser över natur, samhälle och politik utan enkla budskap. Jag uppfattar det som att dikterna ofta tar sin början i förhållandevis konkreta bilder eller händelser – en mördare på cykel, en brevbärare som citerar Hadrianus, fyra frågor om en hatt, stickandet av en ansiktsmask – som dock alltid har någonting obegripligt eller åtminstone förfrämligat över sig: ”Vi viker gamla sedlar och låter / de döda betala, fäster upp mattor / och gräver efter sand.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons