Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Vi är alla känslostyrda dumskallar

Text: Hugo Rehnberg - 20 oktober 2017
Annons

När jag var i 20-årsåldern försökte jag köpa min bästa kompis bil. En röd Chrysler LeBaron cabriolet med grå skinnklädsel. Jag älskade den där bilen. Vi kallade den ”Baronen” och kunde glida runt i den i timmar. Med solbrillor, fejkbrännor och 90-talshits på irriterande hög volym körde vi från Stureplan till Medborgarplatsen, över till Kungsholmen och via Odenplan tillbaka till Östermalm igen. Gång på gång på gång. Den enda egentliga skillnaden på oss och raggarna i Malung var att vi ersatt rockabillyfrisyrerna, jeansjackorna och Eddie Meduza med kotlettfrillor, Ralph Lauren-skjortor och E-Type.

Jag erbjöd honom 70 000 kronor för bilen. Min kompis tillstod att han aldrig skulle köpa en Le Baron av samma årsmodell för mer än 50 000, men just ”Baronen” vägrade han att släppa för under 100.

Det blev ingen affär.

Årets nobelpristagare i ekonomi, amerikanen Richard H Thaler, kallar detta fenomen för ägandeeffekten. Vi värderar föremål betydligt högre när vi äger det än när vi inte gör det. Att bli av med ”Baronen” gjorde så ont i min vän att han var tvungen att kompensera förlusten genom att ta mer betalt för just den bilen än vad han själv kunde tänka sig att pröjsa för en likvärdig modell.

Jag är väldigt förtjust i beteendeekonomi. Dels för att jag – till skillnad från alla andra ekonomiska discipliner – begriper delar av den. Men också för att den synliggör hur hopplöst irrationella och känslostyrda vi människor är.

Thalers läromästare Daniel Kahneman och Amos Tversky uppmärksammade redan på 70-talet att människohjärnan dessvärre inte fungerar som en högpresterande kvantdator utan snarare som en Atari 400 från 1981. Hackigt, opålitligt och dumt.

Och apropå känslostyrd idioti. Att jag var villig att betala överpris för ”Baronen” handlade ju bara om mina rosaskimrande minnen av våra raggarturer. Så här i efterhand är jag tacksam över att min polares separationsångest spolierade mina motor-drömmar. När den amerikanska bilsajten edmunds.com rankade tidernas 100 fulaste bilmodeller lyckades Chrysler LeBaron knipa en plats.

Annons