De skeppsbrutnas pakt: ”Bråka inte”

Tv-serien ”Expedition Robinson” byggde på en förväntan om att strandsatta ska interagera såsom i romanen ”Flugornas herre”.
Tv-serien ”Expedition Robinson” byggde på en förväntan om att strandsatta ska interagera såsom i romanen ”Flugornas herre”. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Verklighetens skeppsbrutna barn betedde sig inte alls som romanfigurerna i ”Flugornas herre” – ändå har Goldings roman blivit en mall för vår tids svek- och förolämpningsfyllda dokusåpor.

Läs delar av Rutger Bregmans bok ”I grunden god” i SvD under helgerna. I det här, sjätte, avsnittet fortsätter den verkliga historien om vad som hände när sex pojkar blev fast på en öde ö.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Än i dag är Ata en obeboelig plats. För ett par år sedan begav sig en kärv spanjor till ön. Han organiserade ”skeppsbrottsupplevelser” åt välbärgade människor med egendomliga behov och ville undersöka om Ata möjligtvis lämpade sig för en sådan expedition. Han stod ut med att vara där i nio dagar. När en journalist senare frågade honom om hans företag ville utvidga sin verksamhet till den högresta klippan i havet, svarade han resolut:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons