”Vi har en infrastruktur som är extremt sårbar”

Stina Ehrensvärd, nominerad till SvD Affärsbragd 2021.
Stina Ehrensvärd, nominerad till SvD Affärsbragd 2021. Foto: Pressbild

Allt hemarbete under coronakrisen har kraftigt försämrat it-säkerheten. För Stina Ehrensvärd, nominerad till SvD Affärsbragd 2021, betyder det ännu högre efterfrågan.

Publicerad
”En känd svensk entreprenör kallade mig ”den mest osannolika vd han träffat””, säger Stina Ehrensvärd.

”En känd svensk entreprenör kallade mig ”den mest osannolika vd han träffat””, säger Stina Ehrensvärd.

Foto: pressbild
Annons
SvD Affärsbragd 2021 – rösta här! | SvDsvd.se

Entreprenören och industridesignern Stina Ehrensvärd och hennes it-säkerhetsbolag Yubico är för andra året i rad en av de tio nominerade till SvD Affärsbragd.

– Det är vi alla i teamet mycket tacksamma och glada för. Vi är närmare 300 personer i tio olika länder och med 40 olika nationaliteter. En nominering som denna är bekräftelse för hela teamet.

Yubico har sedan starten år 2007 etablerat sig som en av de mest betrodda företagen i världen att skydda företag och privatpersoner mot digitala intrång.

– Vårt moderna samhälle är beroende av ett internet som lanserades för bara 30 år sedan och inte byggdes för säkerhet. Vi har en infrastruktur som är extremt sårbar, där vi flyttat våra myndigheter, banker, sjukhus, företag och personlig information till molntjänster som i de flesta fall inte har tillräckligt bra skydd mot världens alla hackare, säger Stina Ehrensvärd.

Annons
Annons
”En känd svensk entreprenör kallade mig ”den mest osannolika vd han träffat””, säger Stina Ehrensvärd.

”En känd svensk entreprenör kallade mig ”den mest osannolika vd han träffat””, säger Stina Ehrensvärd.

Foto: pressbild

Det största problemet, anser hon, är stulna login-uppgifter och så kallad phishing, lösenordsfiske. Traditionella smarta kort och vissa bankdosor är hyfsat säkra men för krångliga att använda, anser hon.

– Säkerhetslösningar som bygger på en mobil app eller sms är tyvärr inte tillräckligt säkra för dagens mer sofistikerade attacker.

Säkerhetsprodukten som Yubico utvecklar och säljer heter Yubikey och ser ut ungefär som ett usb-minne. Användaren stoppar in sin Yubikey i en usb-port eller lägger den mot mobilen för säker access till datorer, molntjänster och mobila applikationer.

En till synes enkel lösning, men så säkert att 19 av världens 20 största it-bolag har valt Yubikey, som också bidragit att skydda flera amerikanska presidentval.

Varje månad ger bolaget också bort tusentals Yubikey-nycklar för att skydda fri press och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter.

– Vi brinner för att göra världen lite säkrare och förhoppningsvis kan jag vara ett exempel på att annorlunda kan vara en styrka, säger Stina Ehrensvärd.

Huvudkontoret ligger i Stockholm, men bolaget har nästan hälften av teamet i Palo Alto, i Silicon Valleys hjärta.

”En känd svensk entreprenör kallade mig ”den mest osannolika vd han träffat””, säger Stina Ehrensvärd. Foto: pressbild

Hur behåller ni entreprenörsandan i ett snabbväxande techbolag i Silicon Valley?

Annons
Annons

– Vi växer med både medgångar och motgångar. En mix av båda skapar självförtroende och ödmjukhet och hjälper oss att vara vakna och lösningsorienterade. Vi är ännu inte tillräckligt stora och mätta för att tappa entreprenörsandan.

SvD vill med priset lyfta fram de goda exemplen och inspirera andra till att våga satsa på sin företagsidé. På vilket sätt tror du att ni varit ett gott exempel för andra som vill lyckas som företagare?

– En känd svensk entreprenör kallade mig ”den mest osannolika vd han träffat”. Jag tog det som en komplimang. Jag är en glad, orädd, delvis synskadad, industridesigner och trebarnsmamma som haft förmånen att arbeta med några av världens bästa it-säkerhetsexperter.

Hur har coronapandemin påverkat Yubico som företag och efterfrågan på Yubikey?

– Hemarbete har ökat efterfrågan på it-säkerhet och Yubicos produkter. Många kontor har lagt resurser på att skapa en säker it-miljö, vilket ofta inte är fallet i ens hem, säger Stina Ehrensvärd.

Vilket är ditt bästa råd för att ta sig igenom krisen?

– Var vänlig mot dig själv och andra. Fokusera på det som fungerar och fira även den minsta framgången. Sök och lyft fram saker som får dig själv och andra att le. Då tar man bort fokus från det jobbiga och får energi till att tillsammans finna nya lösningar och ta sig framåt.

Varför ska läsarna rösta på just er i år?

– Yubico har uppfunnit en enkel teknik för att stoppa ett stort samhällsproblem - hackade internetkonton. Tillsammans med de stora techbolagen har vi vidareutvecklat vår teknik till en global standard som integrerats i alla ledande plattformar och webbläsare och bidragit till att göra världen lite säkrare.

SvD Affärsbragd 2021 – rösta här! | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons