Kulten av Ragnhild ett lokalt fenomen

Sankta Ragnhild avbildas i Södertäljes kommunvapen.
Sankta Ragnhild avbildas i Södertäljes kommunvapen.

Kulten av helgonet Sankta Ranghild var länge en lokal företeelse i Tälje (dagens Södertälje). Inte förrän flera hundra år efter att hon tros ha levat växte kulten och spred sig utanför staden.

Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”Södertälje har ett skyddshelgon, Sankta Ragnhild, men har hon verkligen existerat? Ingen verkar veta något om henne, mer än att hon skall ha varit en drottning.”

Dick Harrison: Den allmänna uppfattningen bland historiker är att hon troligen har funnits, men full visshet råder inte. Om Ragnhild är en historisk person levde hon med största sannolikhet i slutet av 1000-talet och i början av 1100-talet. Vad som framför allt talar för att historierna om Ragnhild rymmer en kärna av sanning är att medeltidsmänniskorna – i den mån vi kan kontrollera saken – inte hittade på lokalhelgon. Det var mycket lättare att skapa helgonkulter kring minnet av verkliga personer än av fiktiva. Däremot tog man sig i regel friheten att bättra på helgonens historia, uppgradera dem socialt och ge dem ansvaret för ett antal fiktiva goda gärningar, till exempel mission, pilgrimsfärder och postuma mirakler.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons