Palmeutpekande får svidande kritik av JO

Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson höll i juni i fjol en digital pressträff om Palmeutredningen. Krister Petersson pekade ut Stig Engström, även kallad Skandiamannen, som statsminister Olof Palmes trolige mördare.
Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson höll i juni i fjol en digital pressträff om Palmeutredningen. Krister Petersson pekade ut Stig Engström, även kallad Skandiamannen, som statsminister Olof Palmes trolige mördare. Foto: Polisen

Alla är oskyldiga till brott tills en domstol bestämt något annat. Chefsåklagare Krister Petersson får nu kraftig kritik för hur Stig Engström presenterades som en trolig Palmemördare.

Beatrice Nordensson/TT
Publicerad
Annons

Vid en pressträff den 10 juni 2020 presenterade chefsåklagare Krister Petersson sitt beslut att lägga ned förundersökningen om mordet på Olof Palme. Beskedet blev att utredningen läggs ned, men att det inte går att ”komma runt” en person: Stig Engström. Om dagens Palmegrupp varit aktiv för 34 år sedan hade ”Skandiamannen”, som Engström kallats, blivit anhållen som skäligen misstänkt för mordet, enligt åklagaren.

Fyra månader tidigare sade Krister Petersson i tv-programmet Veckans brott att han var optimistisk om att kunna presentera den som var ansvarig för mordet på Olof Palme innan halvårsskiftet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons