Dick Harrison:Israel var ett utpräglat vänsterprojekt

Dick Harrison
Ungerska och brittiska judar reser den röda och den israeliska flaggan på kibbutzen Yas’ur, utanför Akko i norra Israel, januari 1949. Till höger: Miriam Weiss från Skottland och Leah Cohen från Leeds var två av arbetarna på kibbutzen.
Ungerska och brittiska judar reser den röda och den israeliska flaggan på kibbutzen Yas’ur, utanför Akko i norra Israel, januari 1949. Till höger: Miriam Weiss från Skottland och Leah Cohen från Leeds var två av arbetarna på kibbutzen. Foto: TT

Varför är Israel-Palestina en höger- och vänsterfråga? Hur kommer det sig att just denna internationella konflikt avspeglas så drastiskt i vårt partipolitiska klimat?

Dick Harrison
Publicerad
Annons

I takt med att högerregeringarna har efterträtt varandra i Knesset, Israels lagstiftande församling, samtidigt som oroligheterna inte avtagit har diskussionen om Israel-Palestina blivit allt mer politiserad. Varje element i händelseutvecklingen tenderar att göra höger-vänsterkopplingen allt tydligare, som när Ariel Sharon år 2002 lät uppföra den mur som idag avgränsar Västbanken från Israel.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons