Bokmässans snyggaste bok går inte att läsa

Bokmässan i Leipzig har gamla anor, länge var den Tysklands största. I dag är bokmässan i Frankfurt branschjätten, Leipzigmässan profilerar sig med  publikkontakt mellan författare och läsare. Årets mässa som pågick 23–26 mars firade publikrekord med omkring 210 000 besökare.
Bokmässan i Leipzig har gamla anor, länge var den Tysklands största. I dag är bokmässan i Frankfurt branschjätten, Leipzigmässan profilerar sig med publikkontakt mellan författare och läsare. Årets mässa som pågick 23–26 mars firade publikrekord med omkring 210 000 besökare. Foto: IBL

Håkan Lindgren snokar runt på anrika bokmässan i Leipzig. Fascinerad stannar han till framför kinesiske formgivaren Zhu Yingchuns verk med texten ”this book is written by bugs only. No human writing.”

Publicerad
Zhu Yingchuns ”Bug’s book” med oläslig men kalligrafiliknande skrift skapad av bland annat bokmal.

Zhu Yingchuns ”Bug’s book” med oläslig men kalligrafiliknande skrift skapad av bland annat bokmal.

Foto: Zhu Yingchun
Michael Fehr, född 1982.

Michael Fehr, född 1982.

Foto: Franco P Tettamanti
Annons

Just efter att den kvinnliga högtalarrösten har ropat ut att det är dags för alla att gå eftersom mässan stänger för dagen får jag syn på det. Det vansinniga. Det annorlunda. Det som är annorlunda på rätt sätt, som jag behöver, och som jag har letat efter utan att veta hur det skulle se ut.

Jag är säkert en hopplös bokmässebesökare. Jag kan inte tala om vad jag vill ha, men jag är övertygad om att det gömmer sig någonstans i det 400-sidiga mässprogrammet, förmodligen under en relativt oskyldig rubrik. Under bokmässan i Leipzig, som har varit en mässtad sedan sent 1100-tal, går jag på allt från monterdebatter till källaruppläsningar ute på stan. Jag hör mycket som är bra, förståndigt, normalt, godkänt – men det är inte vad jag är ute efter, och jag tänker inte trötta er med att redovisa det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons