Reportage

Politiskt bråk om Indiens starka ekonomi

Indiska arbetare i en textilfabrik i Hyderabad.
Indiska arbetare i en textilfabrik i Hyderabad. Foto: Mahesh Kumar A./AP

Indien är undantaget i en dyster global ekonomi. Muskulös tillväxt och ljusa framtidsutsikter. Bilden grumlas däremot av centralbankschefens avgång. Signalen är att kritiker mot framgångssagan inte är välkomna, rapporterar SvD:s Per Liljas.

Publicerad
Små taxibilar i New Dehli.

Små taxibilar i New Dehli.

Foto: Saurabh Das/AP
Annons

Indien rider på världens högsta tillväxt. Men berättelsen om det ekonomiska undret har börjat naggas i kanten. I september kliver Raghuram Rajan, en av administrationens få nej-sägare, ned från sin roll som centralbankschef. Regeringens beslut att inte förlänga hans kontrakt föder oro för att en skuldsatt banksektor nu inte kommer att saneras och att den låga inflationen kommer offras för ytterligare tillväxt. Rajans utträde pekar också på allmän intolerans för kritik mot regeringens framgångsberättelse.

Premiärminister Narendra Modi kom till makten 2014 på löften om en stark indisk ekonomi. Landet ska bli den nya knutpunkten för tillverkning, under Modis hårt marknadsförda devis ”Make in India”. Till 2032 ska landet vara där Kina är idag, med en BNP på tio biljoner dollar (86 000 miljarder kr). För att nå dit krävs en ihållande tillväxt på tio procent. Det är ett ambitiöst mål med tanke på var de kommer ifrån. Vid sidan om gamla problem som utbredd korruption och snårig byråkrati har Indien plågats av stigande inflation och svag valuta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons