Michelinguide: Sveriges fyra tvåstjärniga krogar

Det blev stjärnregn över Restaurangsverige när årets Michelinguide blev offentlig. Den tredje stjärnan i Sverige får vi dock fortsätta att vänta på och istället hålla tillgodo med fyra stycken tvåstjärniga krogar – i Stockholm, och i Järpen. SvD guidar till de fyra.

Uppdaterad
Publicerad
Annons
Oaxen krog på Djurgården är en av Sveriges bästa krogar.

Oaxen krog på Djurgården är en av Sveriges bästa krogar.

Foto: SvD
Björn Frantzén driver restaurang Frantzén.

Björn Frantzén driver restaurang Frantzén.

Foto: Tomas Oneborg

1 / 4

Stjärnrestauranger på landetljsp.lwcdn.com
Oaxen krog på Djurgården är en av Sveriges bästa krogar. Foto: SvD

Frantzén

Björn Frantzén driver restaurang Frantzén. Foto: Tomas Oneborg

När krogen öppnade i Gamla stan 2008 hette den Frantzén Lindeberg och drevs av kocken Björn Frantzén och konditorn Daniel Lindeberg. Bara efter ett år fick de sin första stjärna och året därpå, 2010, tilldelades de en andra.

2013 gick Frantzén och Lindeberg skilda världar och krogen heter sedan dess Frantzén och finns på plats 31 på listan över världens 50 bästa restauranger.

Precis som på alla stjärnkrogar i Sverige så får man kämpa lite för att få bord. Bokningarna släpps 60 dagar i förväg men det finns också en väntelista.

Här finns ingen meny att välja från utan alla äter samma sak. Den fasta menyn består av 14 serveringar och kostar 2 500 kronor per person. Den som vill dricka vin till får betala 1 500 kronor medan det alkoholfria alternativet kostar 650 kronor.

Annons
Annons
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

2 / 4

Mathias Dahlgren Matsalen

Foto: Tomas Oneborg

2008 fick Mathias Dahlgren Matsalen sin första stjärna, året efter tilldelades de sin andra. Här bredvid Grand hôtel i Stockholm driver den hyllade och prisade kocken Mathias Dahlgren sin Matsal och sin Matbar, med en stjärna.

Även här är det avsmakningsmeny som gäller. 2 100 kronor kostar menyn ”Naturliga köket” som skiftar efter säsong och vilka råvaror man har fått tag i den dagen. Med dryck kostar paketet 3 300 kronor.

Vill man inte lägga ner så mycket pengar så finns möjlighet att äta middag vid Matbordet, som är som en restaurang i restaurangen. Här kostar en måltid tillagad på tre råvaror 900 kronor mellan tisdag och torsdag. Under fredag och lördag tillagas fem råvaror och måltiden kostar då 1 500 kr.

Annons
Annons
Magnus Ek och Agneta Green skålar efter att ha fått sin andra stjärna förra året.

Magnus Ek och Agneta Green skålar efter att ha fått sin andra stjärna förra året.

Foto: Emma-Sofia Olsson

3 / 4

Oaxen

Magnus Ek och Agneta Green skålar efter att ha fått sin andra stjärna förra året. Foto: Emma-Sofia Olsson

Oaxen öppnade 2013 på Djurgården i Stockholm, ett knappt år senare fick de sin första stjärna och förra året blev de belönade med två stjärnor i Guide Michelin.

Historien om Oaxen började lång tidigare på ön Oaxen i Stockholms skärgård som krögarparet Magnus Ek och Agneta Green valde att stänga 2011.

I Stockholm flyttade de in i en nybyggd lokal precis vid Beckholmen. Här finns Oaxen krog, som alltså har två stjärnor, och Oaxen slip, som är en enklare bistro.

På krogen väljer man mellan en tiorätters- och en sexrättersmeny, där den förstnämnda kostar 2 100 kronor. För dryck får man betala 1 300 eller 600 (alkoholfritt). Sex rätter kostar 1 800 kronor.

Just nu inleds båda menyerna med ”hackad skreitorsk med salta, omogna krusbär, krasse och bondbönskräm samt svart rättika”.

Bord bokas på hemsidan och platserna släpps 30 dagar i förväg, men när SvD testar går det att få bord redan i mars.

Annons
Annons
Matsalen på Fäviklen Magasinet

Matsalen på Fäviklen Magasinet

Foto: Fäviken Magasinet

4 / 4

Fäviken Magasinet

Matsalen på Fäviklen Magasinet Foto: Fäviken Magasinet

I åtta år har kocken Magnus Nilsson drivit restaurangen långt bort från det mesta i Järpen, Jämtland. Ändå är det fullt alla öppna kvällar, året om, på Fäviken Magasinet. Krogen har också hyllats på listan The world´s 50 best restaurants och hamnar där på plats 25. Magnus Nilsson har blivit en superstjärna i krogvärlden och så kallade foodies från jordens alla hörn besöker krogen. Den som vill boka bord måste vara på tårna. Den första april respektive första september släpps platserna för ett halvår i taget och det brukar bli fullt med en gång.

På Fäviken Magasinet serveras endast en avsmakningsmeny som inte står på hemsidan men som kostar 2 200 kronor. Matsalen har bara 16 platser men det finns ett ytterligare rum för åtta personer.
Många bor över på Fäviken som också har hotellrum.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons