Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Jesper Rönndahl: ”Omöjligt att inte gilla Köpenhamn”

Foto: Alamy, Staffan Löwstedt/TT

Komikern Jesper Rönndahl är halvdansk och åker gärna över sundet till Köpenhamn. Här går han på stand-up, käkar smørrebrød och tjatar sig till bättre hotellrum.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 31 juli 2019
Annons
Alamy
Foto: Alamy

Comedy Zoo

Jag vet att det är svårt att förstå danska, men trots det borde du gå hit och lyssna på stand-up. Det är en underdrift att kalla Comedy Zoo för Danmarks motsvarighet till Stockholms Norra Brunn. Här har jag fler gånger skrattat åt danska komiker som Frank Hvam och Simon Talbot. När du kliver in blir du direkt visad till din plats, här får man inte sätta sig var man vill. Sen är det fullt fokus på scenen, man kan beställa något att dricka men det säljs ingen mat.

Kompagnistræde 19

Smørrebrød på Slotskælderen hos Gitte Kik

Är man ute efter den klassiska danska rätten smørrebrød har man kommit helt rätt. Men boka bord i god tid. Jag tycker atmosfären här inne är lite liknande restaurang Prinsen i Stockholm. Fast enklare och man får en sup till maten. Jag är inte så kinkig med vilket pålägg jag får på mitt bröd, så länge det är remoulad på. Det ligger en hel del myndigheter i området och det sägs att Danmarks statsminister brukar gå hit för att få sin dagliga dos smørrebrød.

Fortunstræde 4

Kanalbåtar

Foto: Alamy
Annons
Annons
Pressbild/Maven
Foto: Pressbild/Maven
KENNETH NGUYEN/Pressbild/Hotell Skt. Petri
Foto: KENNETH NGUYEN/Pressbild/Hotell Skt. Petri

Det låter turistigt, vilket det är också, men jag vill verkligen rekommendera att man tar en båttur längs med kanalerna. Börja i Nyhavn och låt dig slussas förbi alla sevärdheter. De har faktiskt lyckats bygga alla roliga grejer längs med vattnet, som den lille havefrue och stadens operahus till exempel. Det finns en rolig story bakom den byggnaden. Det var skeppsredaren Maersk som lät bygga huset som gåva till Köpenhamn. Tack, sa Köpenhamns stad men kom fram till att de skulle vilja ändra lite i ritningarna. Varpå Maersk svarade: det är en present, inte ett presentkort. Kul, tycker jag.

Nyhavn

Restaurant Maven

Foto: Pressbild/Maven

Det här är en riktigt trevlig restaurang som ligger i en gammal kyrka. Inredningen är gammeldags och på sommaren är det mysigt att kunna sitta på uteserveringen. Jag har varit här massor av gånger, maten är klassisk dansk och vinet är gott, behövs det något mer? En sak jag gillar generellt med Köpenhamn är att man får ta med sig den alkohol man köpt överallt, ut på gatan eller till och med till nästa ställe man ska till.

Nikolaj Plads 10

Hotell Skt. Petri

Foto: KENNETH NGUYEN/Pressbild/Hotell Skt. Petri

Det här är ett lite dyrare designhotell som jag gillar. En gång bodde jag och min tjej där på vår första kärleksresa, tyvärr fick vi ett dåligt rum med utsikt mot trapphuset. Trist tyckte vi. Så jag gick till receptionen och frågade på min bästa danska om vi kunde få byta rum. Vips så hamnade vi högst upp i hotellet med en magisk balkong med utsikt över hela stan. Ett tips är att beställa bord på hotellets restaurang som är riktigt bra.

Krystalgade 22

Foto: Alamy, Staffan Löwstedt/TT

Annons