Mikael Mölstad:Framtidens vinförpackningar – klimatsmart och ätbart

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

Ska vi ha ännu fler viner i pappförpackningar? Eller ska returglasen komma till heders igen? Eller kommer det en magisk förpackning som är hundra procent klimatsmart, ja till och med ätbar – och samtidigt tät och tålig? Ja, hur ska framtidens miljövänliga vinförpackning egentligen se ut?

Frågan är synnerligen aktuell. Systembolaget och deras monopolvänner i Norden har försökt hitta det bästa svaret utan stor framgång. Kanske beror det på att svaret på denna enkla fråga är komplicerad. Deras miljökonsekvensanalyser visar dock på några slutsatser när det gäller vin från druva till vinglas. Den tydligaste är att vinförpackningen är den största boven när det gäller negativa miljöeffekter. Skillnaden mellan förpackningar är dock stor. Generellt är engångsglas överlägset sämst och pappförpackningar bäst – ju större desto bättre. Däremellan finns burkar och pet-flaskor beroende på återvinningsgrad. Därmed, enligt utredarna, är det bästa sättet att minska vinets miljöpåverkan att undvika glasflaskor. I andra hand handlar det om att minska vikt och mängd när det gäller förpackningsmaterialet. Och slutligen: korta transporterna och se till att allt återvinns på rätt sätt.

Annons
Annons

Och hur ska man få vindrickarna att acceptera att pet-flaskor kan innehålla lika bra vin som riktiga buteljer?

Mycket att fundera på. Hur ska man kunna lagra vin i åratal utan att använda glasflaskor? Och hur ska Systembolaget hantera dilemmat med att de vill att vi köper mindre förpackningsstorlekar – samtidigt som större förpackningar är bättre för miljön. Och hur ska man få vindrickarna att acceptera att pet-flaskor kan innehålla lika bra vin som riktiga buteljer? Och vilken vinnjutare tror att återvinningsbara aluminiumburkar kan bli en succé?

Det gäller alltså att börja tänka utanför (vin)boxen. Ligger lösningen kanske i att Systembolaget tar tillbaka alla förpackningar liksom man kan lämna tillbaka kläder på H&M, som en SvD-läsare föreslår. Nej, knappast. Det är dessvärre ogörligt att börja sortera alla flaskor efter inköpsställe. Lika lite som att Systembolaget skulle återinföra sitt gamla returglassystem. De var ju så det fungerade på den riktiga monopoltiden då Vin&Sprit agerade storskalig bulkinköpare med egna vinbåtar. Men härtappning är i sig intressant. Ju större bulkvolym som vinerna transporteras i – desto bättre för miljön. Redan idag skickas många volymviner i stora flexitankar som kan rymma 25 000 liter. Vinet slutförpackas sedan betydligt närmare konsumenten – vilket är bra.

Eller finns lösningen i den nya rörelsen med wine-in-kegs – det vill säga viner som levereras i returbehållare som kan rymma upp till trettio liter. Serveringen sker sedan genom en tappkran, likt en öltapp. Något för Systembolaget? Är det kanske dags för dem att införa ett system där folk får ta med egen flaska eller dunk till sitt lokala bolag för att tappa upp helgens ranson?

Eller är kanske framtidens vinförpackning ätbar? Jodå, det finns – dock ännu inte för vin. Då krävs även en form av tätskikt som klarar vin och dessutom är biologiskt nedbrytbar. Men snart ska det vara verklighet, påstår forskarna. Toppen, säger jag. Medan du dricker vinet kan du mumsa i dig förpackningen som tilltugg.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons