ExplosionskrönikaSuverän kinesisk satir gör upp med politiska lögner

Den kinesiske författaren Yan Lianke är ständigt bannlyst av landets regim.
Den kinesiske författaren Yan Lianke är ständigt bannlyst av landets regim. Foto: Atlantis förlag

Med hjälp av magisk realism och och satir skildrar Yan Lianke såväl kommunismens som nykapitalismens lögner. Suveränt, tycker Magnus Eriksson om denna roman där psykologiska tillstånd och sociala förändringar i ett hastigt växande och modernt Kina återspeglas i naturen.

Publicerad
Den kinesiske författaren Yan Lianke är ständigt bannlyst av landets regim. Trots det är han även framgångsrik i hemlandet och har av övriga världen bland annat belönats med Franz Kafkapriset 2014 och har  nominerats till The International Man Booker Prize 2013, 2016 och 2017.

Den kinesiske författaren Yan Lianke är ständigt bannlyst av landets regim. Trots det är han även framgångsrik i hemlandet och har av övriga världen bland annat belönats med Franz Kafkapriset 2014 och har nominerats till The International Man Booker Prize 2013, 2016 och 2017.

Annons

Den kinesiske författaren Yan Lianke är en vår tids stora politiska satiriker. I romanen ”Drömmar om byn Ding” skrev han om hur en avlägset belägen by drabbades av en AIDS-epidemi sedan invånarna övertalats att donera blod. Blodet köptes av en affärsman som åsidosatte alla hygienkrav, och han tog alltid för mycket blod. Byns invånare blev orkeslösa, och jordbruket förföll.

Det var en berättelse från andra sidan, och i den magisk-realistiska ramen gav Yan Lianke en obönhörlig bild av den kinesiska kommandoekonomin, men också av rovkapitalismen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons