RecensionNya romaner

Hon som måste döPlötsligt blir sista Salander-boken spännande

Noomi Rapace som Lisbeth Salander.
Noomi Rapace som Lisbeth Salander. Foto: Mary Evans Picture/TT

Den bästsäljande deckarserien är som vanligt samhällstillvänd. Den här gången är huvudämnet hat på nätet. Men det är för Lisbeth Salanders skull vi läser Millennium-böckerna, skriver Josefin Holmström.

Publicerad
Sista boken om Lisbeth Salander är klar. Både hon och David Lagercrantz har förtjänat lite lugn och ro.

Sista boken om Lisbeth Salander är klar. Både hon och David Lagercrantz har förtjänat lite lugn och ro.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

David Lagercrantz har berättat att det här blir den sista Millenniumboken. Det bär jag med mig när jag sätter mig ner för att läsa den tredje installationen i Lagercrantz fortsättning på Stieg Larssons vid det här laget världsberömda deckartrilogi (det är omöjligt att passera en flygplats utan att hitta en översättning till det lokala språket, prova!). För det är svårt, åtminstone för den här kritikern, att uppamma någon större entusiasm för Millennium vid det här laget.

Mest undrar jag hur det känns för David Lagercrantz att alltid stå i någon annans tjänst – som spökskrivare år Zlatan, som Larssons efterföljare. Vad gör det med en författares röst? Men det här är väl varken tiden eller platsen för den sortens spekulationer. Vi är alla här för en sak, eller rättare sagt en person – och det är Lisbeth Salander.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons