ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionTeater

Performance lecture: Om sanningVälformulerat bålverk mot fejk och kunskapsförakt

 Razmus Nyström, Åsa Wikforss och Kicki Bramberg i ”Om sanning”.
Razmus Nyström, Åsa Wikforss och Kicki Bramberg i ”Om sanning”. Foto: Sören Vilks

Akademiledamoten Åsa Wikforss sceniska föreläsning på Dramaten är ett välformulerat bålverk mot desinformation och nedmontering av kunskap. Att låta en filosofiprofessor tala om det svårfångade begreppet sanning är ett mycket lyckat koncept.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Teater är också en talarstol. Under årtusenden har scenkonsten vänt och vridit på vad det innebär att vara människa. Teater har runnit ner genom samhällslagren: på 1600- och 1700-talen kom hovteatern, under 1800-talet blev scenen en plats för borgerligheten att markera sin nya position, på 1900-talet kom stadsteatrar och grupper med ett mer folkligt perspektiv. Scenen är en samhällsspegel och en demokratisk plats för debatt.

Dramaten &, som leds av Helena Seth, har introducerat ”performance lectures”, iscensatta föreläsningar. Universum, rädsla och lycka har tidigare undersökts, svåra begrepp som man närmat sig klokt och lekfullt. Nu har man – i samarbete med Nobel Prize Museum – bjudit in filosofiprofessor Åsa Wikforss, även ledamot av Svenska Akademien. Hon talar om begreppet sanning genom en rad olika perspektiv: skönhet, moral, men mest om hur internet gjort att världen idag bubblar av hemmakokta ”sanningar”.

Laddar…