Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Övernatta i ett av Sveriges mest kända spökhus

Prästgården i Borgvattnet är känt som ett av världens mest hemsökta hus. Hyr spökjägarutrustning och ge dig ut på jakt, lagom till Halloweenhelgen.

Text: Frida Lagerblad - 30 oktober 2019
Annons

Prästgården i jämtländska byn Borgvattnet har länge omnämnts som ett av världens mest hemsökta hus. Trähuset uppfördes 1876 och den första prästen flyttade in samma år som huset stod klart, men det var först den femtonde prästen som öppet berättade att gården var hemsökt. För byborna var det dock ingen hemlighet att de oförklarliga fenomenen i huset hade gjort det svårt att anställa tjänstefolk. Det var prästen Erik Lindgren som flyttade in i prästgården 1945 och redan första kvällen hörde han ljud av tunga föremål som släpades över golvet, problemet var bara att hans bohag ännu inte anlänt och övervåningen var helt tom på möbler. Vid ett annat tillfälle satt han och läste i sin gungstol, när han plötsligt kastades ur den av okända krafter och landade på golvet. Han stod bara ut med spökeriet i två år innan han flyttade ut och berättade för en journalist om sina övernaturliga upplevelser.

Annons
Annons

Efter Lindgrens uttalanden följde även vittnesmål från präster som tidigare bott i prästgården, de berättade bland annat om mystiska ljud, gråklädda kvinnofigurer och tre gråtande damer.

Sedan 1970-talet har prästgården fungerat som vandrarhem och lockat spökfantaster från hela världen. Spökjägarutrustning går givetvis att hyra på plats.

Res hit: Ta tåg till Östersund och fortsätt sedan med buss till Borgvattnet. Byn ligger ungefär tio mil från Östersund.

När: Öppet för övernattning mellan den 1 maj och 17 november.

Foto: Spökprästgården i Borgvattnet/TT.

Annons