ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionKonserter

Jakob HellmanJakob Hellman charmar Cirkus med varm humor

Jakob Hellman på Cirkus.
Jakob Hellman på Cirkus. Foto: Wai Kei Fung/Rockfoto

Jakob Hellman firar 30-årsjubileet för sin tokhyllade debut ”...och stora havet” med en turné. Med endast en skiva i bagaget lyckas han sälja ut Cirkus med bitterljuva drömmar om obesvarad kärlek. Även nytt material och charmant humor förgyller en sympatisk kväll.

Stefan Thungren
Publicerad
Annons

Under senvintern och våren 1989 släppte De La Soul det epokgörande albumet ”3 feet high & rising” medan Soul II Soul gav omvärlden ”Club classics volume 1”. Dansgolven dansade till houserörelsen och hiphoppen äntrade de så kallade gyllene åren. Mitt i allt detta, från just ingenstans, dök det upp ett ufo från Voullerim i Lappland som sjöng underfundiga texter om obesvarad kärlek på ett sätt som ingen annan riktigt hade gjort förut.

Med hornbågade glasögon, gul skjorta och pyjamasbyxor sprattlade 24-årige Jakob Hellman runt i videon till ”Vara vänner” och var högst allmänt konstig när han sjöng om en flicka som undrade hur han tyckte att hon såg ut. ”Jag sa ’bra’ och du undra om jag verkligen mena det jag sa, så jag sa ’ja’” var väl egentligen rätt klassisk poplyrik, men det var någonting i Hellmans sätt att sjunga det som gick djupt in i hjärtat på den svenska publiken. En lyrisk balansgång mellan tillförsikt och misströstan, så penetrerande att han i dag, 30 år efter debuten, fortfarande lyckas sälja ut Cirkus.

Laddar…