Hansen: ”Sociala medier är mest stressande”

Han har fått hela Sverige att bry sig om hur hjärnan fungerar. SvD Junior fick en avslappnad pratstund med Anders Hansen som blivit en ikon när det handlar om hur vi kan minska stressen i våra liv.

Anneli Koskinen
Publicerad
Anders Hansen berättar att den app han har lättast att fastna vid är Facebook. ”Det går liksom inte att sluta ibland. Man sätter sig och så kollar man och så går man vidare och så kollar man på klockan och så har det gått trettio minuter!” säger han. Foto: Emma-Sofia Olsson

Anders Hansen är psykiatriker och författare. Han är känd för sina böcker och föreläsningar om hjärnan, träning, stress och mobiltelefoner. Hans sommarprat i radion i somras gjorde succé och under hösten har han haft en egen populär serie på SVT.

Anders Hansen säger ofta det många redan vet, men tycker är tjatigt. Trots det har han lyckats bli väldigt populär genom att lära oss hur vi ska hantera jobbiga saker i vår vardag– inte minst våra mobiltelefoner. Juniorreportrarna Sixten och Billie är nyfikna på hur Anders själv hanterar sin mobil.

Billie: Hur många timmar om dagen använder du din mobil?

– Jag ligger på ungefär en timme nu, tidigare var det tre timmar. Men nu har jag den inte i samma rum när jag jobbar eller när jag kollar på en film. Det är fantastiskt, det tog tid att vänja av sig, men det är väldigt skönt!

Sixten: Var har du din mobil när du sover och varför?

– Jag har den inte i samma rum därför att jag vet att den stör min sömn, så jag har skaffat en riktig väckarklocka. Men ibland glömmer jag av mig och halkar dit som alla andra och har mobilen där, men oftast inte.

Anders Hansens bok ”Hjärnstark” från 2016 har sålts i mer än 500 000 exemplar i Sverige och rättigheterna till den har sålts till 14 länder. Han har också skrivit böckerna ”Skärmhjärnan” och ”Fördel ADHD: var på skalan ligger du?”. Foto: Björn Lindahl/TT

Anders Hansen tror inte på att sätta upp regler för skärmtid– det viktiga är att mobilen inte ersätter andra viktiga saker i livet. De tre viktigaste sakerna vi behöver för att må bra, enligt Anders, är att sova ordentligt, att röra på oss och att träffa kompisar på riktigt – inte bara via sociala medier.

Billie: Vad är mest stressande, sociala medier eller spel?

– Det är nog sociala medier. Det är stressande för oss att hela tiden jämföras med andra. Att få bilden av att andras liv verkar så perfekta, att de åker på fina semestrar och så vidare. Att se sådant varje dag kan vara stressande. Dataspel tycks inte vara lika stressande.

Sixten ler och verkar nöjd med svaret, vilket Anders märker och alla börjar skratta. Sixten spelar nämligen en hel del dataspel.

Anders Hansen pratar mycket om att det är viktigt att sova bra. ”Jag är jättenoga med min sömn”, säger han. Foto: Emma-Sofia Olsson

Under intervjun blir Billie och Sixten så intresserade av vad Anders berättar att de kommer på många spontana frågor, utöver de som de förberett. Billie blir till exempel nyfiken på om barn behöver mer sömn än vuxna.

– Ja, i tonåren behöver man mer sömn. Då sker det en förskjutning så att man blir trött lite senare på kvällen och samtidigt behöver man sova nio timmar. Egentligen är det konstigt att skolan börjar så tidigt på morgonen. Om jag fick bestämma skulle man börja skolan en timme senare på högstadiet, svarar Anders.

Även Sixten kommer med en sista spontan fråga innan intervjun är slut:

Var har du din mobil just nu?

– Jag har den här i fickan, men jag brukar faktiskt inte ha med mig den. Just nu hade jag ingen annanstans att lägga den, säger Anders och skrattar.

– Det är bra att du håller ordning på mig, man ska leva som man lär.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons