Harald Gustafsson:När Förbudssverige blev det oansvariga landet

Artistbokaren Carlo Emme på Malmöklubben Plan B, som ger konserter under coronakrisen med max 40 i publiken.
Artistbokaren Carlo Emme på Malmöklubben Plan B, som ger konserter under coronakrisen med max 40 i publiken. Foto: Krister Hansson/TT

Över hela jorden går budskapet om det lilla landet i norr som nästan inte förbjuder någonting under coronakrisen. Många chockeras, andra ser en förebildlig och hållbar strategi. I fokus står den svenska förvaltningsformen, med rötter i 1600-talet, som inskränker regeringens och ministrarnas makt.

Harald Gustafsson
Publicerad
Annons

Det har knappast undgått någon att Sverige och resten av världen har valt olika sätt att stävja coronavirusets härjningar. Inom Norden kontrasterar fyra länders strikta restriktioner för folksamlingar, rörlighet och undervisning mot Sveriges mindre nedstängande hållning. Särskilt har det blivit populärt att ställa upp Danmark och Sverige mot varandra. I Sverige väckte det till exempel närmast chockkänslor när Danmark den 14 mars stängde sina gränser för inresa, medan danska medier gärna ger bilden av en oansvarig svensk ledning som sätter befolkningens hälsa på spel genom att hålla skolor, restauranger och sportanläggningar öppna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons