Analys

Torbjörn Isacson:En framtida omställning – som rymmer fällor

Torbjörn Isacson
Det behövs innovativa energilösningar, ny miljöteknik, nya affärer, nya idéer och nya produkter för att klara den stora klimatomställningen.
Det behövs innovativa energilösningar, ny miljöteknik, nya affärer, nya idéer och nya produkter för att klara den stora klimatomställningen. Foto: AP

Hållbarhet och gröna omställningar kommer att ge goda affärsmöjligheter efter coronakrisen och gynna en rad bolag och industrier. Men det finns gott om fällor när produktion och försäljning ska ställas om mot framtida mer hållbara lösningar.

Publicerad
Annons

Även om en del visar sig vara ”fake news” med exempelvis bilder på delfiner i Venedigs kanaler, så är det ingen tvekan om att både luft och miljö på många platser vunnit på minskade utsläpp under coronakrisen. Och trycket på fortsatt omställning mot mer hållbarhet kommer inte att försvinna när krisen ebbat ut.

Somliga dyrbara satsningar lär visserligen få det besvärligt med finansieringen när plånboken blir betydligt tunnare på många håll. Men i en del fall går ökad hållbarhet hand i hand med andra förändringar som kommer att uppfattas som närmast nödvändiga av andra skäl när världen öppnar upp igen. Det kommer att gynna en rad bolag i olika branscher, från dem som sysslar med digitalisering och modern mobilitet till renodlade cleantechföretag och hela industrier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons