ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Hit, men inte längreSkarp skildring av tveksamt sex och tveklöst begär

Maria Maunsbach (född 1990) har studerat på skrivarlinjen vid Fridhems folkhögskola. I tre år var hon programledare för radioprogrammet ”Ligga med P3”
Maria Maunsbach (född 1990) har studerat på skrivarlinjen vid Fridhems folkhögskola. I tre år var hon programledare för radioprogrammet ”Ligga med P3” Foto: Casia Bromberg

Maria Maunsbach fortsätter sitt utforskande av samtidsmänniskan som relationsvarelse. Hennes andra roman, ”Hit, men inte längre”, är en vass skildring av passion och problem i vår tid, skriver Therese Eriksson.

Therese Eriksson
Publicerad
Annons

Jag skulle inte tveka att lägga ner Maria Maunsbachs nya roman i en tidskapsel. Inte på grund av de distinkta tidsmarkörerna – dejtingappar, proteinshakes, mindfulness i grupp – för dem är Maunsbach inte ensam om, utan på grund av hur hon använder dem. Istället för att sticka ut och upp ur språket, som irriterande små uppmärksamhetskrävande hinder att snava på, är de sömlöst inlemmade i textflödet; detta är en roman som vill förbi det tidstypiska och mot det tidlösa.

Om Lydia i Maria Maunsbachs debutroman ”Bara ha roligt” (2018) fantiserade om ett ”riktigt” parförhållande med familjemiddagar och vardagsshopping, har Margit i den nya romanen fått allt det och lite till. Och det är, ska det visa sig, mer än hon vill ha. Socionomarbetet går på tomgång, och det gör samborelationen med Andreas också. Han vill ha barn, hon håller emot. Margit letar – kanske omedvetet – efter en väg ut och den här gången heter den ”Body contact”. Hon hittar Karl redan första kvällen på sexdejtssajten och de inleder en intensiv kommunikation; Margit bestämmer sig tidigt, kanske också det omedvetet, för att hon ska vara otrogen med honom.

Laddar…