Fyra regioner ska bygga upp läkemedelslager
Sverige saknar ett nationellt läkemedelslager men nu har fyra regioner bestämt sig för att bygga upp ett sådant för att möta det akuta hotet från coronaviruset. Avsikten är att hela landet ska kunna dra nytta av lagret.
Det är Region Stockholm tillsammans med Västra Götaland, Skåne och Östergötland som gått samman för att upprätta ett lager för kritiskt viktiga läkemedel. Kostnaden beräknas bli omkring 450 miljoner kronor.
Avsaknaden av svenska beredskapslager för medicin har gjort sig påmind under den pågående pandemin och enligt Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm har det tidvis varit ”brist eller åtminstone oro för brist” på vissa kritiska läkemedel.
Vad är det för läkemedel som ska lagras?
– Det är framförallt olika läkemedel som används i intensivvård. Narkosläkemedel till exempel, en del antibiotika och så vidare, säger Anna Starbrink.
Varför har detta inte funnits tidigare?
– Sverige har inte haft något stort nationellt läkemedelslager utan detta avskaffade för ett antal år sedan, och det borde så klart inte ha gjorts. Nu tar vi ansvar själva i de här fyra regionerna men avsikten är att hjälpa hela landet, säger Anna Starbrink och förklarar att övriga regioner i Sverige kommer kunna få tillgång till lagret på lika villkor och mot betalning för det som används.
Anledningen att Stockholm och övriga tre regioner nu fattar det här beslutet är dels att man ligger före i smittspridningen jämfört med övriga landet, dels finns inte tid med en process där alla 21 regioner ska tycka till.
– Jag uppfattar att hela landet tycker att det är viktigt och bra att vi gör det här, säger Starbrink.
I en skriftlig kommentar uppger Ella Bohlin (Kd), vårdutvecklingsregionråd i Stockholm, att hon är ”glad att vi kan hjälpas åt och ta ansvar tillsammans i en tid som kräver lösningar utöver det vanliga”.
Just nu efterfrågar mer eller mindre hela världen den typ av läkemedel som behövs för intensivvård av covid-19-patienter. Så frågan är hur lätt det kommer vara att i detta läge inte bara få tillgång till det som krävs för stunden utan dessutom kunna och hinna bygga upp ett lager.
Jag tycker att vi behöver ett nationellt läkemedelslager i Sverige och jag tror att viljan att upprätta ett sådant kommer att vara stor framöver.
Men trots att flera länder upprättat exportförbud, att efterfrågan riskerar att driva upp priser och att det helt enkelt finns ett enormt behov och begränsade resurser att producera så är Starbrink övertygad om att det ska gå att bygga upp ett lager.
– Enligt våra tjänstemän är det fullt möjligt, säger hon och framhåller bland annat att Sverige har en betydande inhemsk produktion.
Därtill finns det enligt henne fortsatt seriösa producenter i omvärlden som levererar trots en internationell ordning som den senaste tiden stundtals framstått som den starkes rätt och där Sverige är en liten spelare.
Kommer det här lagret blir kvar sen som en beredskap inför kommande kriser?
– Hur formerna för att säkra läkemedelsförsörjningen för hela landet ska se ut i framtiden återstår att diskutera. Jag tycker att vi behöver ett nationellt läkemedelslager i Sverige och jag tror att viljan att upprätta ett sådant kommer att vara stor framöver, säger Anna Starbrink.