ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Finland hjälper Sverige bygga beredskapslager

I Finlands beredskapslager, utspritt på hemliga platser, finns bland annat sjukvårdsmateriel som beräknas täcka drygt en månads behov.
I Finlands beredskapslager, utspritt på hemliga platser, finns bland annat sjukvårdsmateriel som beräknas täcka drygt en månads behov. Foto: Försörjningsberedskapscentralen

”Beklämmande”. Så säger Finlands högsta beredskapschef om Sveriges krisberedskapssituation. Grannlandets välfyllda lager med vårdutrustning beskrivs som Europas bästa – och viruskrisen har enligt grannlandet blottat Sveriges bräckliga beredskap.

Jeanette Björkqvist
Uppdaterad
Publicerad
Annons

HELSINGFORS I en tid när svensk sjukvårdspersonal oroar sig för att skyddskläder tar slut och Vårdförbundet varnar för att masker och visir som behövs för vård av coronapatienter snart helt sinar – då beslutade Finland att öppna vad som för många svenskar framstod som en guldgruva. Flera stora välfyllda uppdaterade beredskapslager, utspridda på hemliga orter i Finland. Något som även Sverige kunde ha haft – men som har nedmonterats i flera steg.

En följd är nu att chefen för finländska beredskapsmyndigheten nu har regelbunden kontakt med sin svenske motsvarighet, Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Laddar…