Morfadern en av få – de flesta lyckas inte få hem barnen

Patricio Galvez med sex av sina barnbarn på hotellrummet i Erbil.
Patricio Galvez med sex av sina barnbarn på hotellrummet i Erbil. Foto: Lina Malers

Släktingar från en lång rad västländer har rest till Syrien och Irak för att försöka få ut minderåriga från flyktingläger. De allra flesta har fått åka hem utan barnen. För Patricio Galvez är läget annorlunda – och nu när de sju barnbarnen är trygga vågar han tänka på barnens framtid.

utrikes@svd.se: Lina Malers.
Publicerad
Annons

ERBIL, IRAK I staden Erbil i norra Irak drar journalister och frivilligarbetare igenkännande suckar när den svenske morfadern kommer på tal. Patricio Galvez från Göteborg är långtifrån den enda som rest hit för att söka efter släktingar som finns i Syrien efter terrororganisationen IS förluster. Far- och morföräldrar, mödrar och fäder. Alla har de kommit hit i hopp om att kunna ta sina släktingar hem.

För ett par månader sedan gjorde Karen Nettleton, en australiensisk mormor, en liknande resa som Patricio Galvez. Hon tog sig över gränsen in i Syrien tills hon nådde det överbefolkade flyktinglägret al-Hol. I ett tält fann hon två barnbarn och tre barnbarnsbarn. 2014 reste hennes dotter, liksom Patricio Galvez dotter Amanda, till Syrien för att ansluta sig till IS.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons