Dr BSpioner, krig och osynligt bläck: ”En löjligt bra story”

”Genom att vara en klantskalle till spion, en papphammarliknande gestalt, kanske Immanuel räddade Sverige”, sa författaren Daniel Birnbaum i en tidigare intervju.
”Genom att vara en klantskalle till spion, en papphammarliknande gestalt, kanske Immanuel räddade Sverige”, sa författaren Daniel Birnbaum i en tidigare intervju. Foto: Lars Pehrson

En osannolik familjeberättelse om röjda nazist-operationer, hemliga brev och djärv journalistik. Daniel Birnbaums debutroman är tillråga på allt den sanna berättelsen om hans egen farfar. Den som frågar sig hur en löjligt bra story ser ut, kan sluta undra nu.

Publicerad
Annons

Den som frågar sig hur en löjligt bra story ser ut, kan sluta undra nu. Finns det verkligen inga gränser för vad en gammal dammig låda från farfar får innehålla, muttrar jag under läsningen av Daniel Birnbaums debutroman ”Dr B”.

Moderna museet-chefen är redan en av konst- och kulturvärldens mäktigaste, ska han alltså förunnas en släkthistoria som blir ett självspelande piano till roman – också? Att Birnbaum ovanpå allt detta lyckas bota min leda inför ”mina betydelsefulla döda släktingar”-genren, är bara för mycket.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons