ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

30 svenska cybersoldater mot miljontals kineser i it-kriget

Sverige ska få 30 cybersoldater – det har ÖB Mikael Bydén lovat. Men siffran bleknar i jämförelse med Kinas väldiga cyberarmé, där cybermilisen räknas i miljontals.

Kommunistpartiet kan nu skörda frukterna av en tidig och urstark satsning på att kunna vinna krig under cyberförhållanden. De kinesiska datorkrigarna är inte bara flest utan även bäst på vissa områden.

Ola Wong
Publicerad
Annons

Kina har rekryterat landets smartaste ungdomar för att utveckla AI-vapen. Vad kan gå fel? En hel del, enligt forskare som Stephen Hawking, som har uppmanat till förbud mot mördarrobotar. Men det var inga problem för kommunistpartiet att få 5 000 sökande från Kinas toppgymnasier att delta i talangtävlingen. De har sedan vaskat ut kandidater till det fyraåriga programmet för att utveckla intelligenta vapensystem, rapporterar South China Morning Post. Ungdomarna, totalt 27 pojkar och fyra flickor under 18 år, har rekryterats till Pekings teknologiinstitut, BIT. De ska bidra i ett AI-race med USA för att utveckla vapen. AI-teknologi tros innebära en militärteknologisk revolution i klass med införandet av krutet eller kärnvapen.

– De här kidsen är exeptionellt smarta, men det är inte nog. De måste också ha en passion för att utveckla nya vapen och vara patrioter, säger en professor som deltagit i uttagningen.

Laddar…